NavMenu

Zakon o metrou u završnoj fazi, gradnja planirana od 1. novembra - U toku eksproprijacija zemljišta na Makiškom polju

Izvor: eKapija Sreda, 14.04.2021. 08:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ministarstvo finansija)Ilustracija
Izrada Zakona o metrou i gradskoj železnici u završnoj je fazi, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić za RTS, a prenosi Beoinfo.

- Zakon će se u narednih nekoliko sedmica naći u skupštinskoj proceduri. Zajedno sa Gradom Beogradom ovaj zakon pripremaju Ministarstvo građevine i infrastrukture, kao i Ministarstvo finansija. Usvajanjem tog zakona biće precizirana sva tehnička i regulatorna pitanja, s namerom da izgradnja metroa u Beogradu počne 1. novembra, kako je i najavljeno - ukazao je Vesić.

On je dodao da se u međuvremenu radi eksproprijacija zemljišta na Makiškom polju.

- Taj posao zajedno obavljaju Grad Beograd i Republika, kako bi sve bilo spremno da 1. novembra počne izgradnja Beogradskog metroa, a koji je obećan još 1971. godine. Pregovara se i o unapređenju mreže BG voza, koji će 2027. godine povezati Pančevo, Surčin, Obrenovac, Lazarevac, Mladenovac, Sopot, Barajevo i sve druge beogradske opštine, izuzev Grocke sa centrom grada – naveo je Vesić i dodao da će širenjem tramvajskih linija šinski sistem postati dominantan sistem prevoza u prestonici.

Rečni prevoz tek za dve godine

Kada je reč o uvođenju rečnog prevoza, Vesić je precizirao da je on kroz izmenu Odluke o javnom prevozu uveden u sistem javnog prevoza.

- U međuvremenu su urađene dve studije koje su pokazale opravdanost rečnog prevoza u Beogradu. Definisane su stanice kod Kapetanije u Zemunu, u Krnjači kod Pančevačkog mosta, takođe na Dorćolu, Beogradu na vodi i Beogradskom sajmu - naveo je Vesić.

Istakao je da je na prošloj sednici Skupštine grada donesena odluka o neophodnosti partnerstva u realizaciji tog posla.

- Potrebno je barem dve godine da započne rečni prevoz. Ali to ćemo sigurno ostvariti, jer Beograd ima dve reke i skoro 200 kilometara obale. Nema razloga da rečni saobraćaj ne koristimo kao način prevoza - zaključio je Vesić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.