NavMenu

Svaka treća građevinska firma i dalje radi uz pomoć papira i olovke - Kako digitalizacija može da doprinese poslovanju

Izvor: eKapija Utorak, 13.04.2021. 13:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com/ilkercelik)Ilustracija
Više od trećine građevinskih kompanija u Srbiji, njih 36%, u svom radu se i dalje oslanja na papir i olovku, a digitalizaciju najviše koči to što su, kako kažu, "zadovoljni sadašnjim radnim procesima", pokazalo je istraživanje koje je sprovela kompanija PlanRadar.

Istraživanje je obuhvatilo 200 kompanija, od toga 63 investitora, 103 građevinskih kompanija, a 34 njih bile su one koje čine arhitekte i inženjeri.

- Istraživanje je pokazalo da znamo za tehnologiju, imamo koristi, spremni smo da je koristimo, a to još ne radimo - rekao je Bojan Petković, direktor za Jugoistočnu Evropu u kompaniji PlanRadar.


Zašto građevinske kompanije uvode promene i digitalne alate?

Više od 50% ispitanika odgovorilo je da uvodi nove tehnologije zbog lakšeg poslovanja, optimizacije vremena i rešavanja papriologije, dok za koordinaciju ljudi i zadataka, nove tehnologije koristi svega 2,3%.

Kao top pet benefita za primenu digitalne platforme, kompanije navode: kraće vreme za administrativne poslove i izveštavanje; bolju komunikaciju sa zaposlenima, izvođačima, investitorima i drugima; pregled zaposlenih, izvođača, podizvođača, njihovih zadataka i aktivnosti; povećano samopouzdanje pri kompletiranju rada i projekata na vreme; smanjene troškove zbog grešaka izazvanih nedostacima ili lošom komunikacijom.

- Istraživanje je pokazalo da je 60% ispitanika veoma zadovoljno sadašnjim radnim procesima, a sa druge strane 95% njih je spremno za učenje novih softvera - istakao je Petković.


Prepreke za digitalizaciju

Kao najznačajnije prepreke za digitalizaciju navode se vreme za učenje (14%), redefinicija rada (16%), integracija novog softvera u postojeći način rada (21%), a 37% ispitanika i dalje vidi kao problem finansijsko ulaganje u novi softver.

Takođe, 50% kompanija kaže da je pandemija ubrzala potrebu za tehnologijom.

Vebinar na kome su prezentovani rezultati istraživanja digitalizacije u građevinarstvu i industriji nekretnina u Srbiji organizovali su kompanija PlanRadar i Privredna komora Srbije.

U panel diskusiji učestvovali su i Milenica Srećković, direktor, SET d.o.o. Šabac, Željko Žugić, konsultant, ŽIS agencija za inženjerski konsalting, Aleksandar Opsenica, osnivač, REBEC, Dijana Vidosavljević, glavni inženjer baze podataka o putevima, JP Putevi Srbije, Miljan Mikić, predavač na Inženjerskom menadžmentu, Univerzitet u Lidsu, Ivana Vuletić, sekretar Udruženja za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i stambenu industriju, PKS i Marjan Stojanović, sekretar Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo PKS.

Celokupno istraživanje možete preuzeti na ovom linku.


I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.