NavMenu

Poskupeo građevinski materijal - Cena stiropora viša i za 80%

Izvor: Večernje novosti Utorak, 13.04.2021. 08:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lisa S./shutterstock.com)Ilustracija
Gotovo sav građevinski materijal je od početka godine znatno poskupeo, a neki proizvodi čak i do 80%. Trgovci ističu da ovakav skok cena u tako kratkom periodu ne pamte od devedesetih godina.

Kupci na stovarištima širom Srbije moraju da izdvoje više novca za armature i sve proizvode koji sadrže gvožđe, termoizolacioni materijal, OSB ploče, oplatu, fasadne mrežice... Ovo bi moglo da se odrazi i na rast cena stanova u novogradnji, jer je u ovom trenutku tražnja povećena.

Tanja Aprcović, iz jednog poznatog beogradskog stovarišta, navodi da su proizvodi crne metalurgije u proseku skuplji 40%. Među njima u gradnji najviše učestvuje betonsko gvožđe, odnosno armatura, čija je cena za toliko viša.

- I sav građevinski materijal koji dolazi iz Kine poskupeo je od 20 do 40% zbog visoke cene prevoza robe kontejnerom - kaže Aprcovićeva. - To su na primer, fasadne mrežice, ugaone lajsne i oplata, koja se koristi za šalovanje.

Cena stiropora je, kako navodi, porasla za 80%!

U Čačku su blokovi i crepovi poskupeli za oko tri dinara, stiropor "petica" je sa 170 "skočio" na 230 dinara po kvadratu, lepkovi imaju višu cenu za oko 20%. Jedan od vlasnika građevinskog stovarišta kaže da su i oni zbunjeni, svaki čas rade nivelaciju cena, i ističe da su posebno u šoku njihove mušterije.

- Najviše je poskupeo lim od 15 milimetara, pa je tako u junu prošle godine koštao 420, a sada 780 EUR - kaže Rodoljub Popović, jedan od poznatijih čačanskih privrednika. - Ovakav skok cena ne pamtim 30 godina, koliko se bavim ovim poslom.

Slavica Živković, rukovodilac Udruženja savremene industrije glinenih proizvoda Srbije, navodi da su grubi građevinski materijali, poput bloka, cigle ili crepa, poskupeli za oko pet procenata, ali da je veliki skok kod materijala za molerske i fasadne radove, odnosno za izolaterske radove.

Čačaninu Milanu Savkoviću su na stovarištu rekli da očekuju poskupljenje, pa je na vreme kupio sve.

- U junu planiram da započnem gradnju kuće, već sam kupio sav materijal i tako sam uštedeo mnogo - kaže Savković. - Cene divljaju, bukvalno se menjaju iz dana u dan.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije ocenjuje da su ova poskupljenja posledica toga što smo uništili domaću proizvodnju i orijentisali se na uvoz. Smatra da taj skok ne mora nužno da utiče na prodajnu cenu kvadrata u novogradnji, koju diktira zakon ponude i potražnje.

- Prodajna cena zavisi od investitora, koji će, ako ima prostora da je podigne, bez obzira na to da li je građevinski materijal poskupeo ili nije - objašnjava Rodić. - Dobra lokacija "guta" sve cene, a loša mora da se prilagođava.

Netašica

Na stovarištima u Srbiji nema dovoljno cigle, giter i energetskog bloka i cementa.

- Ciglane ne rade zimi, zalihe su se potrošile, pa cigle nije bilo na tržištu dva meseca, a od 1. aprila su krenule isporuke - objašnjava Tanja Aprcović. - Bloka nema dovoljno, jer je potražnja veća od proizvodnje. Ovi proizvodi na stovarišta stižu iz domaćih fabrika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.09.2023.  |  Finansije

Banke i brokeri iz Srbije mogu da trguju na ruskom deviznom tržištu

Ruska vlada odobrila je listu zemalja čijim bankama je dozvoljeno da trguju na ruskom deviznom tržištu, prema naredbi koju je potpisao premijer Mihail Mišustin. Sada je bankama i brokerima iz prijateljskih i neutralnih zemalja dozvoljeno da trguju na ruskom deviznom tržištu, kao i na tržištu derivata. Pravo da trguju dato je 31 zemlji, uključujući Srbiju. To su još Azerbejdžan, Jermenija, Belorusija, Kirgistan, Tadžikistan,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.