NavMenu

Postavljanje brana i rečnih pregrada za rešenje problema plutajućeg otpada na Limu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 12.04.2021. 14:58
Komentari
Podeli
(Foto: geraldsimon00/Pixabay)
Ugovore u vrednosti od 70 miliona dinara za sufinansiranje projekata zaštite reke Lim, postavljanjem plutajućih brana i rečnih pregrada koje će služiti za prikupljanje ambalažnog i drugog otpada potpisali su ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i predsednici opština Priboj, Prijepolje i Nova Varoš.

Vujovićeva je navela da Ministarstvo, zajedno sa opštinama koje su kandidovale projekte na javnom konkursu, učestvuje u zaštiti reke Lim i primeni preventivnih mera propisanih Zakonom o zaštiti životne sredine, navedeno je na sajtu Ministartsva. Za finansiranje tri projekata Ministarstvo će izdvojiti 80% potrebnih sredstava, dok će preostalih 20% obezbediti opštine iz svog budžeta.

- Početkom godine imali smo ekološku katastrofu na Potpećkom jezeru, iz kojeg je uklonjeno više od 10.000 kubika plivajućeg otpada. Da bismo zaštitili Limsko - Drinski rečni tok i sprečili da nam se takve situacije ponavljaju, pokrenuli smo niz aktivnosti, pre svega saradnju sa nadležnim ministarstvima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, jer otpad dolazi i iz susednih država, a raspisali smo i konkurs za postavljanje plutajućih brana na Limu – rekla je Vujovićeva.

Ministarka je navela da je Srbija odgovorno pristupila ovom problemu i podsetila da je formirano zajedničko telo četiri nadležna ministarstva i radna grupa, te da uskoro očekuje i potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Crnom Gorom, kojim će se bliže definisati zajedničke aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, među kojima je i rešavanje problema plutajućeg otpada na reci Lim.

- Plutajuće brane su jedan od načina da očuvamo reku i doprinesemo u određenoj meri rešavanju problema, a dugoročno rešenje je svakako uklanjanje svih divljih deponija u slivu reke i njenih pritoka, na čijem mapiranju Srbija već radi, što očekujemo i od susednih država. Reke, kao međunarodni ekološki koridori, predstavljaju mostove koji nas povezuju i podsećaju da zaštita životne sredine ne poznaje granice i da naše prirodne resurse smemo isključivo održivo da koristimo. Zdrave reke, zdrava životna sredina je ono od čega zavisi i kvalitet života i budućnost naših građana, a naš zadatak je da ih očuvamo za buduće generacije - poručila je Vujovićeva.

Ministarka je podsetila da je u toku sanacija nesanitarne deponije Stanjevine i najavila ove godine izgradnju transfer stanice u Novoj Varoši, kojom će biti rešen problem otpada za Priboj, Prijepolje i Novu Varoš, što će, kako je navela, biti povod da u narednom periodu poseti ove opštine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.