NavMenu

Gordan Kolak, predsednik Uprave kompanije KONČAR - Okrenuti smo razvoju tehnologija i proizvoda koji će spajati zeleno i pametno

Izvor: eKapija+ Ponedeljak, 12.04.2021. 11:46
Komentari
Podeli
Gordan Kolak (Foto: Darko Tomaš- Cropix)Gordan Kolak
Kada u ekonomiji jedne zemlje postoji kompanija koja proslavi 100. rođendan i koja je svojim prozvodima dospela do tržišta 130 zemalja sveta i ne namerava stati u razvoju i inovacijama, jasno je koliki značaj i doprinos daruju privredi, široj zajednici i nauci.

U elektroenergetskom sektoru, ne samo Hrvatske, već i regiona i sveta ime KONČAR danas je sinonim za tradiciju, poverenje, znanje, inovacije i savremenost.

U razgovoru za eKapiju predsednik Uprave KONČAR-a Gordan Kolak sa ponosom govori o prethodnim decenijama rada i razvoja ove kompanije, kako su postavili nove temelje razvoja u skladu sa aktuelnim tehnologijama, ali i uspesima u izvozu i doprinosu hrvatskoj ekonomiji. U svetlu energetske tranzicije Kolak ističe da nema uspeha bez sinergije zelenih i pametnih rešenja, i da će digitalizacija biti ključna za pozicioniranje na tržištu.

eKapija: KONČAR ove godine proslavlja 100 godina poslovanja, što je jubilej za ponos ne samo vama kao kompaniji nego i celoj Hrvatskoj. Kako se razvijao KONČAR za ovaj vek poslovanja i na kakvim temeljima se danas razvija?

- Grupa KONČAR danas slavi 100 godina poslovanja protkanih radom i predanošću svojih naučnika, inženjera, stručnjaka i svih zaposlenih, kroz generacije onih koji su unapredili i razvili brend danas poznat i verodostojan u celom svetu. Ta tradicija i kontinuitet duboko su utkani u našu istoriju i predstavljaju garanciju dugoročne održivosti i predanosti kupcu, zaposlenima i zajednici. KONČAR je tokom stoleća poslovanja uvek stremio izvrsnosti, inovativnosti i konkurentnosti, što je dokazao razvojem i proizvodnjom visokotehnoloških proizvoda koje smo izvezli u gotovo 130 zemalja sveta.

Teško je izdvojiti dostignuća koja su obeležila poslovanje Grupe KONČAR i otvorila nam brojna tržišta na kojima danas delujemo po principu jedinstvenog pristupa svakom kupcu ponaosob, što nas razlikuje od nekih većih svetskih kompanija. Zahvaljujući tom individualnom pristupu i stalnom ulaganju u razvoj i u svoje stručnjake, danas s ponosom možemo reći da smo regionalni lider u području elektroindustrije i šinskih vozila.

eKapija: Neverovatan je broj realizovanih investicija, tržišta na koje izvozite, projekata koje ste radili širom sveta. Šta je bio najveći izazov u ovih prvih 100 godina rada?

- Izazova je bilo puno, a KONČAR je kroz svoju povijest prošao razne društveno-političke promjene, ali i značajno smanjenje domicilnog tržišta, što smatram našim najvećim povijesnim izazovom. Razvojni zamah KONČARA započeo je isporukom prvog većeg transformatora i prvog sopstvenog generatora 40-ih godina prošlog stoleća. Danas su oni, kao i celi niz drugih elektroenergetskih proizvoda i usluga, isporučeni na sve kontinente sveta.

(Foto: Končar)
Tokom godina smo prilagođavali naše poslovne modele trenutnim tržišnim okolnostima, nekad s više, a ponekad i s nešto manje uspeha. Ipak, uz sopstveni rast i razvoj na domaćem tržištu, u stanju rapidne industrijalizacije tokom 20. veka, već 1970. godine svoja područja delovanja širili smo integracijom novih društava pod imenom RADE KONČAR, da bi do kraja 80-ih zapošljavali više od 24.000 ljudi u Hrvatskoj i šire. Nakon više desetina godina koje smo obeležili kao renomirani proizvođač električnih lokomotiva, proširili smo proizvodnju i na šinska vozila, poput niskopodnih tramvaja i vozova, visokotehnološke proizvode razvijene i proizvedene u KONČARU.

U okolnostima globalnih tržišnih promena i izazova izazvanih raspadom tada značajnog domaćeg tržišta, u savremenoj Hrvatskoj posvetili smo se osnaživanju komercijalnih temelja našeg poslovanja i izgradnje naše niše za dalji postojan i održiv put. Danas Grupa KONČAR posluje u područjima energetike, šinskih vozila i infrastrukture, industrije, s fokusom na sopstveni razvoj i inovacije i laboratorijska ispitivanja i sertifikovanja.

eKapija: Koliko i kako su se na razvoj, viziju i planove KONČARA odražavale promene u energetskom sektoru? Nekada je fokus bio na hidro i termoenergetskim objektima, danas su to obnovljivi izvori energije, solari i vetroparkovi – kako ste reagovali na promene?


- Poslednje decenije tehnološki smo iskoračili u jedno od najdinamičnijih razvojnih razdoblja, a poslednjih nekoliko godina promenila se i cela paradigma elektroenergetskog sistema koji je bio poznat do nedavno. Menjaju se primarni resursi u proizvodnji električne energije, elektroenergetska mreža uskoro neće biti ista, menjaju se navike potrošača i očekivanja kupaca. Energetska efikasnost, samoodrživost, prosumeri, e-mobilnost - danas čine jednu novu energetsku stvarnost, u kojoj KONČAR aktivno učestvuje, što govori u prilog tome da je KONČAR na vreme i uspešno reagovao na te promene.

Naš cilj je da i dalje jačamo elektroenergetski portfolio, odnosno našu ulogu u području razvoja i isporuke rešenja iz područja obnovljivih izvora energije. Potvrdili smo svoju snagu u razvoju, proizvodnji i isporuci elektroenergetske opreme i izgradnji složenih elektroenergetskih postrojenja širom sveta, prvenstveno hidroelektrana. Danas razvijamo one segmente u kojima možemo osigurati najvišu dodanu vrednost, s fokusom na energiju vetra, sunca i vode. Nadalje, sinergija zelenog i pametnog u idućem razdoblju je neizostavna. Istinska zelena tranzicija iziskuje pozitivan učinak na celi eko sistem. Proteklo razdoblje bilo je orijentirano na pojedine ciljane i fragmentisane delove energetske tranzicije, dok će se iduće razdoblje fokusirati na prilagođavanje i promenu celovitih energetskih sistema. KONČAR se upravo okrenuo daljem razvoju tehnologija i proizvoda, koji će spajati zeleno i pametno i našim partnerima omogućiti da budu u toku s evropskim trendovima, odnosno globalnom inicijativom i smerom u području elektroenergetike.

Solarna elektrana Vis (Foto: Končar)Solarna elektrana Vis
U godinama koje slede sve će se digitalizovati jer bez digitalnog prilagođavanja nećete biti konkurentni. Tako i KONČAR treba da obezbedi tehnološku osnovu kroz sveobuhvatnu digitalnu transformaciju i to ne samo naših proizvoda nego i procesa, kako bismo optimalno iskoristili potencijal i kapacitete koji su nam na raspolaganju. To će od nas zahtevati snažniji investicijski zamah kako bismo doveli naše proizvodne pogone na nivo koji je neophodna za jaču prisutnost i postojanost na globalnom tržištu.

eKapija: U čemu je danas najveća snaga KONČARA kada govorimo o doprinosu privredi jedne zemlje, pa i regiona?

- Nedavno je hrvatski poslovni časopis Lider, objavio reportažu o najvećim hrvatskim neto izvoznicima, gde je, između ostalog, prikazao rezultate izvoza po grupacijama. Navedena izvozna konsolidacija znatno je bliža stvarnim konsolidiranim rezultatima jer se u prihodima, pa i novostvorenoj vrednosti, od zbrojenih prihoda oduzelo međusobno trgovanje unutar grupacije. Zbrojeno, sedam KONČAREVIH firmi s 2,5 mlrd EUR ukupnog izvoza drži treće mesto, iza Ine i Plive. Prema istraživanju, kad se od tih izvoznih rezultata oduzme uvoz, najveći hrvatski neto izvoznik u deceniji je KONČAR, čijih je sedam kompanija sa rang-liste ostvarilo gotovo 1,5 mlrd EUR čistog izvoza.

Kada govorimo o regiji, ne postoji zemlja u kojoj KONČAR nema značajne reference, a brojna su elektroenergetska postrojenja zasnovana na proizvodima KONČARA. Ovde pre svega mislim na hidroelektrane i brojne izgrađene transformatorske stanice. Nama je region oduvek bio tržište od najvećeg prioriteta i decenijama gradimo odlične poslovne odnose sa svim elektroprivredama i Operatorima prenosnih sistema tih zemalja. BiH je svakako tržište od posebnog značaja za KONČAR i kontinuirano učestvujemo u obnovi postojećih, ali i gradnji novih elektroenergetskih objekata.

U Republici Severnoj Makedoniji trenutno revitalizujemo nekoliko postrojenja, ali i gradimo jednu novu 400 kV TS Ohrid. Aktivni smo i u Albaniji gde KONČAR ostvaruje značajne rezultate u poslednjih 15-ak godina u području prenosa električne energije, a aktivirali smo naše aktivnosti i u Crnoj Gori gde se nadamo u da ćemo znatno većem obimu učestvovati na planiranim infrastrukturnim projektima i time ostvariti povratak na to tržište. U kontekstu referenci, ali i veličine i potencijala, svakako se ističe tržište Srbije na kojem za sada nismo ostvarili značajnije rezultate, ali se svakako nadamo u budućnosti i u saradnji s lokalnim partnerima, doprineti razvoju lokalne ekonomije kroz realizaciju energetskih infrastrukturnih projekata.

eKapija: Koje vaše usluge, proizvodi i ekspertiza su najtraženiji?


- Ako gledamo prema udelu u prihodima od prodaje, najveći deo njih, tačnije 45% odnosi se na prihode od transformatorskog biznisa. Slede prihodi od usluga inženjeringa, prihodi od rotacionih mašina, šinskih vozila, kao i industrijske elektronike i razvoja. Energetika, odnosno preciznije elektroindustrija je oduvek bila najznačajnija u strukturi prihoda Grupe KONČAR. U segmentu transformatora prošle godine smo napravili nekoliko novih značajnih iskoraka vrednih pomena. Društvo KONČAR – Mjerni transformatori je 2020. godine napravilo novi iskorak u proizvodnom asortimanu i za kupca u SAD-u isporučilo devet transformatora za sopstveno napajanje trafostanica naponskog nivoa 525 kV i snage 250 kVA. To su ujedno najveći transformatori koje je Društvo dosad proizvelo i među najvećima na svetu tog tipa, s obzirom na naponski nivo i snagu. Kupac je jedna od strateški najvažnijih elektroprivreda u SAD-u.

KONČAR – Distributivni i specijalni transformatori (KD&ST), s jednim od najvećih distributera električne energije u Švedskoj, ugovorilo je dva transformatora nazivne snage 130 MVA i tri transformatora 120 MVA - naponskog nivoa 170 kV. Transformatori su ugovoreni za projekte vetroelektrana, čime se KD&ST potvrdio kao pouzdan dobavljač i na tom segmentu tržišta. Za još jedan značajan projekt svetskog dosega zaslužno je društvo KONČAR – Energetski transformatori, u zajedničkom vlasništvu Siemens Energy i KONČARA, koje je kupcu iz Houstona u Teksasu isporučilo mrežni transformator, nominalne snage 425 MVA i prenosnog odnosa 525/ 34,5/ (13,8) kV, za najveće baterijsko skladište električne energije na svetu nedaleko od elektrane Moss Landing u Kaliforniji. Ovaj transformator, namenjen za prenos električne energije iz baterijskog spremnika na 500 kV sabirnice električnih vodova, uedno predstavlja i najveći transformator na svetu koji će se napajati iz baterijskog skladišta energije.

HE Brezice (Foto: Končar)HE Brezice
KONČAR je prošle godine pojačao aktivnosti na svojim top tržištima poput Austrije i Nemačke. Ugovoreni su novi projekti hidroelektrana na evropskom tržištu, od kojih neki uključuju najzahtevnije i najveće revitalizacije hidrogeneratora. KONČAR ima jaku prisutnost i na skandinavskom tržištu, ali i na mnogim udaljenim tržištima poput Indonezije. U prošloj godini KONČAR je završio revitalizaciju HE Kamburu u Keniji, puštanjem u pogon i trećeg agregata.

U sledeće dve godine očekujemo jačanje udela u šinskom segmentu, primarno radi isporuke tramvaja latvijskom kupcu i vozova HŽ Putničkom prijevozu. Veliko je zadovoljstvo prošetati ovih dana proizvodnjom KONČAR – Električnih vozila, gde se užurbano i vredno radi na završnoj montaži tramvaja i vozova, visokotehnoloških proizvoda sopstvenog razvoja Grupe KONČAR.

eKapija: U međuvremenu ste se posebno posvetili jačanju odeljenja za istraživanje i razvoj. Na čemu sada rade vaši stručnjaci i na koje to tehnologije i znanja se mogu ubuduće osloniti vaši partneri i klijenti?

- Istraživanje i razvoj oduvek su bili važna komponenta u poslovanju KONČARA, u kontinuirano ulaganje u istraživanje i razvoj, u korak s tehničkim i tehnološkim trendovima u industriji, što ga čini otpornijim na izazove koje donosi budućnost. Ovde bih svakako istakao naš Institut za elektrotehniku, koji je već 70 godina kreator razvoja Grupe Končar. U sklopu Instituta deluje akreditovani Laboratorijski centar koji je osnovan zbog potreba društava Grupe KONČAR, hrvatske ekonomije i kao odgovor na zahteve globalnog tržišta. Naš laboratorijski centar čini osam laboratorija osposobljenih za sprovođenje brojnih metoda ispitivanja i umeravanja prema zahtevima međunarodnih normi i tehničkih specifikacija.

Razmišljamo o jednom drugačijem pristupu, na primer kroz koncept Innovation laboratorija, odnosno Digital Factory laboratorija, kojima bismo omogućili svim delovima Grupe KONČAR da razvijaju, testiraju, unapređuju, digitalizuju i virtualizuju svoja rešenja, kao pripremu za Internet of Things (IoT). Važno je istaći i dugogodišnju uspešnu saradnju u tom području sa stručnom i akademskom zajednicom, u cilju razvoja i zadržavanja stručnog kadra, kako u KONČARU, tako i u Hrvatskoj.

eKapija: Na koji način motivišite mlade stručnjake da se uključe u razvoj svojih znanja, pa i vaše kompanije i ekspertize?

- Kontinuiran tehnološki razvoj zahteva ozbiljno ulaganje u obrazovanje, a KONČAR je od samih početaka usko povezan s fakultetima u Hrvatskoj i drugim zemljama. Još 1961. osnovan je naš Elektrotehnički institut, a do danas je KONČAR hrvatskoj akademskoj i stručnoj zajednici darovao šest dekana fakulteta, šest dekana strukovnih fakulteta, dva profesora emeritusa, više od 30 univerzitetskih profesora, više od 50 profesora i predavača, dva direktora Instituta Ruđer Bošković, 91 doktoranda, više od 200 magistara nauke i više od 120 originalnih rešenja kroz odobrene patente. Naposletku, potvrdu izvrsnosti čine i 42 republičke nagrade za nauku i dve nagrade HAZU-a za naučni doprinos, čemu posebnu težinu pridaje činjenica kako su sva nagrađivana postignuća vezana za realne izazove proizvodnje KONČARA.

U KONČARU zaposleni predstavljaju našu konkurentnu prednost, sa kojom se uspešno razvijajmo i ostvarujemo svoje poslovne ciljeve sve ove godine. Ljudski potencijali sigurno su duboko utkani u temelje našeg uspeha. Ceo set vrednosti koje zaposleni žive i kroz svoj rad svakodnevno pokazuju, a to je da su odgovorni, pošteni, kompetentni, inovativni, vredni, izvrsni, su iste vrednosti koje kupci prepoznaju i u brendu KONČAR. Od samih svojih početaka, kroz razne programe, prepoznajemo i ohrabrujemo talente i ulažemo u njih i njihovo dalje obrazovanje i usavršavanje.

eKapija: Planirate li saradnje sa kompanijama iz energetskog sektora i možda zajedničko učešće na drugim tržištima?

- KONČAR sarađuje s raznim kompanijama od kojih su mnoge mikro i mala preduzeća. Oni su nam važni partneri na pojedinim projektima i dobavljači vrednih proizvoda i usluga koji se integrišu u naša kompleksna rešenja i osiguravaju nam određeni set kompetencija. Velike, globalne kompanije mogu biti partner sa kojim stvarate tzv. excellence in a niche. Primer toga je uspešna saradnja sa Siemensom duga 25 godina, s kojim gradimo taj za obe strane vrlo važan joint venture globalno jakog partnera Siemens Energy i KONČARA koji je u tu saradnju doneo specifična znanja i ekspertizu. Na toj uzajamnoj međuzavisnosti gradimo i osnažujemo jedni druge od čega šira okolina ima brojne koristi. Verujem da bi cela hrvatska, ali i evropska ekonomija, imala interesa od više takvih partnerstva, te ćemo i u budućnosti biti otvoreni za sličnu saradnju s drugim globalnim, ali i kompanijama u regiji.

eKapija: Šta ćete iz KONČARA ove godine predstaviti na Samitu energetike Trebinje?

- S obzirom na ulogu i značaj KONČARA u ukupnom elektroenergetskom sistemu regije, ovogodišnjem Samitu priključili smo se kao srebrni pokrovitelj. Prvi dan, odmah nakon otvaranja, održaćemo svoju stručnu prezentaciju pod nazivom KONČAR – Rešenja za digitalizaciju elektroenergetskog sistema. U sklopu prezentacije naši stručnjaci će dati pregled referenci i rešenja iz područja baterijskih sistema, condition monitoringa, nove digitalne platforme za upravljačko-nadzorne sisteme i ostalih noviteta u digitalnim rešenjima kojima doprinosimo uspešnoj zelenoj tranziciji. Verujem kako će svaki učesnik imati prilike da pronađe temu i područje koje mu je od interesa za njegov posao ili za kompaniju iz koje dolazi, a imaće i prilike da razgovara detaljnije s predstavnicima nekoliko društava Grupe KONČAR.

Dodatno ćemo se u program Samita uključiti učestvovanjem na panelu "Hibridna energetska budućnost" na kojem ćemo detaljnije razgovarati o digitalnoj energetskoj budućnosti, bržem regionalnom razvoju i tranziciji energetskog sektora koja je u toku.

Teodora Brnjoš

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.07.2024.  |  Agro

Ukrajinski privrednik planira da u Srbiji otvori pogon za preradu žitarica i uljarica - Najavljen projekat vredan 150 mil EUR

U Srbiji bi uskoro mogao da bude otvoren pogon za preradu žitarica i uljarica, a u taj projekat bi bilo uloženo oko 150 mil EUR. O ovoj potencijalnoj investiciji bilo je reči na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Martinovića i ukrajinskog privrednika Sergeja Dedečkova (Sergiy Dyadechko). U razgovoru je istaknuta namera ukrajinskog privrednika da u Srbiji izgradi veliki pogon za preradu poljoprivrednih

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.