NavMenu

Aerodrom Ponikve dobiće platformu za parkiranje aviona i novi svetlosni sistem - U planu i rekonstrukcija preostalog dela piste

Izvor: eKapija Ponedeljak, 12.04.2021. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: Urbanistički projekat/ Institut za puteve AD Beograd, Zavod za projektovanje Trasa)
Na Aerodromu Ponikve kod Užica trebalo bi da bude rekonstruisana pista, manavarske površine, sistem odvodnjavanja i izgrađen novi sistem svetlosnog obeležavanja.

Urbanističkim projektom čiji je stručni obrađivač JP Užice razvoj predviđena je rekonstrukcija i sanaciju manevarskih površina, osnovne poletno-sletne staze, sistema odvodnjavanja i izgradnja sistema svetlosnog obeležavanja.

Kako se u projektu navodi, po projektu iz 2002. godine radovi na sanaciji poletno-sletne staze nisu izvedeni na celoj dužini staze, već samo na delu staze, tako da je obezbeđeno njeno korišćenje na skraćenoj dužini od 2.200 m, a sada je planirana rekonstrukcija PSS, osnovne staze PSS i sistema odvodnjavanja kroz faze.

Prva faza radova na sanaciji i rekonstrukciji kolovozne konstrukcije poletno-sletne staze se odnosi na sanaciju kolovozne konstrukcije na deonici od km 2+200 do km 3+087 i popravku zastora na deonici od km 0+000 do km 2+200. Obuhvaćeni su radovi na sanaciji oštećenih delova kolovozne konstrukcije PSS nastalih dejstvom ubojnih sredstava tokom NATO bombardovanja i nanošenje novog habajućeg sloja na celoj deonici kao i popravku zastora na preostalom delu poletno-sletne staze u cilju poboljšanja funkcionalnog stanja.

Druga faza radova se odnosi na rekonstrukciju kolovozne konstrukcije poletno-sletne staze na deonici od km 0+000 do km 2+200 i izgradnju bankina sa kolovoznom konstrukcijom (shoulder) na celoj dužini.

Planirana je sanacija i rekonstrukcija osnovne staze poletno-sletne staze (Runway Strip). Radovi se odnose na neophodne zemljane radove u cilju nivelacije osnovne staze.

Ponikve (Foto: S.Petrovic)Ponikve

U projektu se dodaje i da je postojeće stanje sistema za odvođenje oborinskih voda u lošem građevinskom stanju, tako da na najvećem delu trase nema potreban kapacitet. Pored toga ranije projektovani i izveden sistem nije usaglašen sa standardima za projektovanje aerodroma za javni vazdušni saobraćaj u odnosu na nivelaciona ograničenja osnovne staze poletno-sletne staze. Zbog navedenog, potrebno je izvršiti rekonstrukciju sistema za odvođenje oborinskih voda na celokupnoj trasi poletno-sletne staze.

Planirana je izgradnja platforme za parkiranje vazduhoplova.


Novi sistem svetlosnog obeležavanja

Za potrebe brzog, sigurnog a istovremeno jednostavnog daljinskog upravljanja i monitoringa predviđeno je da se u Kontrolnom tornju SMATSA (TWR) postavi Komandni panel sa potrebnim brojem upravljačkih elemenata i sa indikacijom radnog stanja i stanja pojedinih svetlosnih celina.

Podsetimo, ove radove i ulaganje od 300 miliona dinara najavio je i direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković. Prema njegovim rečima u prvoj fazi radiće se na sanaciji preostalog dela piste, kako bi cela pista bila stavljena u funkciju, kao i na izgradnji nove staze sa platformom za parkiranje dva aviona.

Javna prezentacija trajaće do 16. aprila 2021. godine.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.