NavMenu

Beograd u finalu izbora za najbolji Plan održive urbane mobilnosti u Evropi

Izvor: eKapija Subota, 10.04.2021. 12:12
Komentari
Podeli
Beograd je ušao u finale takmičenja u kategoriji za najbolji Plan održive urbane mobilnosti, u okviru takmičenja tokom Evropske nedelje mobilnosti 2020, čime je naša prestonica ušla u sam vrh evropskih gradova kada je reč o uspešnosti u konceptu održive urbane mobilnosti, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

– U finalu su, uz Beograd, španski grad Bilbao i francuski Grenobl. Ovaj francuski grad je dobio status "Zelena prestonica Evrope" za 2023. godinu. Beograd je tako uz ova dva grada ponudio najbolji koncept održive urbane mobilnosti i iskreno se nadam da će naš grad pobediti u finalu. To je dokaz da u domenima ekologije i zaštite životne sredine radimo značajne stvari i taj mozaik se polako slaže – istakao je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da je posebno važno to što se Beograd našao rame uz rame sa španskim gradom Bilbaom, budući da je to grad koji prema oceni potrošača Španije ima najbolji sistem javnog prevoza u celoj državi.

Da li će grad pobednik ovog takmičenja biti upravo Beograd saznaćemo 19. aprila.

– Plan održive urbane mobilnosti postavlja pešaka na prvom mestu, zatim i bicikliste, javni prevoz, a na poslednjem mestu su privatni automobili. Ovaj koncept važan je iz više aspekta: poboljšava kvalitet vazduha, smanjuje nivo buke i stvara uslove za bolji kvalitet života i zdravlje građana – naglasio je gradonačelnik.

On je dodao da pored projekta metroa, Grad uporedo radi i na širenju pešačkih i biciklističkih staza i na unapređivanju i modernizaciji javnog gradskog prevoza – kao što je uvođenje rečnog prevoza u Beogradu.

Trenutno u Beogradu ima oko 100 km biciklističkih staza, a prema Planu održive urbane mobilnosti, cilj je da do 2030. godine izgradimo još 400 kilometara biciklističkih staza. Trenutno se u Beogradu realizuje i projekat s kompanijom Siemensdo 2023. godine, na 322 raskrsnice u Beogradu će biti postavljena pametna svetlosna signalizacija – podsetio je Radojičić.

Kako je istakao, realizacijom ovog projekta biće skraćeno vreme putovanja za 15 do 20%, unapređena bezbednost u saobraćaju, smanjena emisija izduvnih gasova i popularizovan javni gradski prevoz.

– Takođe, uvodimo i tastere za pešake koji imaju problema sa vidom, tako da saobraćaj u Beogradu postaje inkluzivan – zaključio je Radojičić, prenosi Beoinfo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.