NavMenu

Al Dahra ubrzava plan izgradnje fabrike stočne hrane u Kovilovu - Manji broj skladišta i gradnja u tri faze umesto u pet

Izvor: eKapija Subota, 10.04.2021. 11:25
Komentari
Podeli
(Foto: Energogroup/Idejno rešenje,screenshot)
Kompanija Al Dahra Srbija, koja, kako je eKapija najavila u avgustu prošle godine, planira da u Kovilovu izgradi fabriku stočne hrane, sada je rešila da ubrza ovaj projekat, najavljen kao deo najmodernijeg poljoprivrednog kompleksa u ovom delu Evrope, planiranog u Pančevačkom ritu i vrednog 173 mil EUR.

Naime, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda oglasio je prezentaciju urbanističkog projekta za gradnju kompleksa fabrike za preradu stočne hrane, sa izmenjenim idejnim rešenjem koje sada predviđa izgradnju fabrike u tri, umesto u pet faza kako je to predvidelo prethodno rešenje.

Prema prethodnom Urbanističkom projektu, koji je, kao i ovaj poslednji, izradila kompanija Bauprojekt iz Beograda, u Kovilovu je planirana gradnja privredno-industrijskog kompleksa fabrike za preradu stočne lucerke, s tim što novo idejno rešenje, koje potpisuje beogradski Enegrogroup predviđa gradnju u tri faze, od kojih će prva obuhvatiti izgradnju nadstrešnice, zatvorenog skladišta, administrativne zgrade, izvođenje radova na parternom uređenju sa izgradnjom prateće infrastrukture, izgradnju betonskog platoa sa parking mestima i izgradnju retenzionog kanala oko betonskog platoa.

U drugoj fazi gradiće se hala procesne linije broj 2, portirnica, glavna merno-regulaciona stanica, bunar i izgradnja septičkih jama, dok treća faza obuhvata izgradnju hale prve procesne linije.

Novim rešenjem, kako je navedeno u projektu, smanjena je površina platoa, kao i broj skladišta, sa osam na jedno. S druge strane, povećan je kapacitet projektovanog bunara i rezervoara, dodat je objekat portirnice i planirane se dve septičke jame umesto jedne.

Podsetimo, Al Dahra Srbija je krajem 2018. godine u postupku privatizacije kupila nepokretnu imovinu i opremu Poljoprivredne Korporacije AD Beograd i obavezala se na dalje investiranje u poljoprivredu.

U Zaključku Vlade Srbije koji je donet prošlog leta navodi se da će se na osnovu trogodišnjeg investicionog programa kompanije od 2019. do 2022. godine, ulaganje u Pančevački rit sprovoditi u dve etape, sa ciljem da Al Dahra ispuni preuzetu investicionu obavezu prema Republici Srbiji u ukupnom iznosu od 30 mil EUR.


U prvoj etapi u planu je gradnja četiri poljoprivredno-industrijska kompleksa, fabrike za preradu stočne hrane, dva kompleksa novih farmi za smeštaj ukupno 7.500 muznih krava sa štalama i silosima i 15 nezavisnih biogasnih postrojenja, kao i izgradnja kompleksa centra za poljomehanizaciju.

U drugoj etapi Al Dahra namerava da rekonstruiše postojeću fabriku stočne hrane, izgradi kompleks od 10 habova, uloži u infrastrukturu Pančevačkog rita, očisti i revitalizuje postojeće kanalske mreže i izgradi nove moderne sisteme navodnjavanja i odvodnjavanja.

Prvobitno je bilo najavljeno da će radovi na prvoj etapi investicije započeti u avgustu prošle godine i biti završeni u oktobru ove.

Krajem novembra 2020. Al Dahra je Sekretarijatu za zaštitu životne sredine podnela je zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja ovog projekta na životnu sredinu.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.09.2023.  |  Energija

Novi ugovori sa EPS-om - Vlasnici poslovnih prostora menjaju status, da li to znači i skuplja struja?

Nedavno je Elektroprivreda Srbije (EPS) dostavila na adrese potrošača iz kategorije "mali kupci" nove ugovore o snabdevanju električnom energijom. Uslovima koje propisuju novi ugovori zbunjeni su mnogi građani, a posebno vlasnici poslovnih prostora koji su do sada plaćali električnu energiju kao domaćinstva, a sada će im se zbog potrošnje veće od 30.000 kilovata godišnje, status promeniti. Iz EPS-a su za Politiku potvrdili da je ovo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.