NavMenu

Al Dahra ubrzava plan izgradnje fabrike stočne hrane u Kovilovu - Manji broj skladišta i gradnja u tri faze umesto u pet

Izvor: eKapija Subota, 10.04.2021. 11:25
Komentari
Podeli
(Foto: Energogroup/Idejno rešenje,screenshot)
Kompanija Al Dahra Srbija, koja, kako je eKapija najavila u avgustu prošle godine, planira da u Kovilovu izgradi fabriku stočne hrane, sada je rešila da ubrza ovaj projekat, najavljen kao deo najmodernijeg poljoprivrednog kompleksa u ovom delu Evrope, planiranog u Pančevačkom ritu i vrednog 173 mil EUR.

Naime, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda oglasio je prezentaciju urbanističkog projekta za gradnju kompleksa fabrike za preradu stočne hrane, sa izmenjenim idejnim rešenjem koje sada predviđa izgradnju fabrike u tri, umesto u pet faza kako je to predvidelo prethodno rešenje.

Prema prethodnom Urbanističkom projektu, koji je, kao i ovaj poslednji, izradila kompanija Bauprojekt iz Beograda, u Kovilovu je planirana gradnja privredno-industrijskog kompleksa fabrike za preradu stočne lucerke, s tim što novo idejno rešenje, koje potpisuje beogradski Enegrogroup predviđa gradnju u tri faze, od kojih će prva obuhvatiti izgradnju nadstrešnice, zatvorenog skladišta, administrativne zgrade, izvođenje radova na parternom uređenju sa izgradnjom prateće infrastrukture, izgradnju betonskog platoa sa parking mestima i izgradnju retenzionog kanala oko betonskog platoa.

U drugoj fazi gradiće se hala procesne linije broj 2, portirnica, glavna merno-regulaciona stanica, bunar i izgradnja septičkih jama, dok treća faza obuhvata izgradnju hale prve procesne linije.

Novim rešenjem, kako je navedeno u projektu, smanjena je površina platoa, kao i broj skladišta, sa osam na jedno. S druge strane, povećan je kapacitet projektovanog bunara i rezervoara, dodat je objekat portirnice i planirane se dve septičke jame umesto jedne.

Podsetimo, Al Dahra Srbija je krajem 2018. godine u postupku privatizacije kupila nepokretnu imovinu i opremu Poljoprivredne Korporacije AD Beograd i obavezala se na dalje investiranje u poljoprivredu.

U Zaključku Vlade Srbije koji je donet prošlog leta navodi se da će se na osnovu trogodišnjeg investicionog programa kompanije od 2019. do 2022. godine, ulaganje u Pančevački rit sprovoditi u dve etape, sa ciljem da Al Dahra ispuni preuzetu investicionu obavezu prema Republici Srbiji u ukupnom iznosu od 30 mil EUR.


U prvoj etapi u planu je gradnja četiri poljoprivredno-industrijska kompleksa, fabrike za preradu stočne hrane, dva kompleksa novih farmi za smeštaj ukupno 7.500 muznih krava sa štalama i silosima i 15 nezavisnih biogasnih postrojenja, kao i izgradnja kompleksa centra za poljomehanizaciju.

U drugoj etapi Al Dahra namerava da rekonstruiše postojeću fabriku stočne hrane, izgradi kompleks od 10 habova, uloži u infrastrukturu Pančevačkog rita, očisti i revitalizuje postojeće kanalske mreže i izgradi nove moderne sisteme navodnjavanja i odvodnjavanja.

Prvobitno je bilo najavljeno da će radovi na prvoj etapi investicije započeti u avgustu prošle godine i biti završeni u oktobru ove.

Krajem novembra 2020. Al Dahra je Sekretarijatu za zaštitu životne sredine podnela je zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja ovog projekta na životnu sredinu.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.07.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Pokrenut projekat "Rekonstrukcija srednjevekovnog grada u Kruševcu" - Uskoro izrada dokumentacije za obnovu Lazarevog grada

Evropska unija je preko EU PRO Plus programa obezbedila više od 9,6 mil EUR za realizaciju 18 projekata koji će doprineti boljem životu stanovništa u 30 lokalnih samouprava, koje su prethodno razvile teritorijalne strategije. Ovi projekti će aktivirati potencijale i resurse 11 teritorija, pomoći u rešavanju zajedničkih problema i promovisati zajednički rad većih gradova i manjih opština, uz aktivno učešće civilnog i poslovnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.