NavMenu

Visoki Dečani na listi sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi - 10.000 EUR od EIB

Izvor: RTS Petak, 09.04.2021. 11:34
Komentari
Podeli
Visoki Dečani (Foto: eKapija / Aleksandra)Visoki Dečani
Manastir Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji Visoki Dečani svrstan je na listu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi za 2021. godinu, koju je sastavila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa Evropa Nostra.

- Izgrađen u prvoj polovini 14. veka, ovaj srpski pravoslavni hrišćanski manastir jedan je od najvažnijih srednjovekovnih verskih spomenika u Evropi. Manastirski kompleks okružen je divnom šumom koja čini deo kulturnog pejzaža koji je neodvojiv od svog neprocenjivo vrednog kulturnog nasleđa - navedeno je na sajtu Evropa Nostre.

Istaknuto je da se manastir od 2006. godine nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti, da je pod zaštitom mirovnih trupa KFOR-a, ali da se i dalje suočava sa pretnjama zbog nerešenih pravnih i institucionalnih pitanja.

Lista sedam najugroženijih lokaliteta objavljena je na video-konferenciji, a cilj sastavljanja ovakve liste je da se alarmira javnost zbog ozbiljnih pretnji sa kojima se suočavaju navedene lokacije.

Osim Visokih Dečana na listi su se našle i austrijska Ahenze železnica stara 133 godine, istorijsko groblje Mirogoj u Hrvatskoj, pet grčkih ostrva na jugu Egejskog mora, renesansni vrt Đusti u Veroni, zgrada Centralne pošte u Skoplju i crkva u steni San Huan u Kantabriji u Španiji.

Izabranih sedam lokacija ispunjavaju uslove za grant Evropske investicione banke do 10.000 EUR koje će im dodeliti kako bi im pomogla u sprovođenju dogovorenih aktivnosti koje će doprineti spasavanju ugrožene lokacije.


"Naša prošlost, sadašnjost i budućnost"


Izvršni potpredsednik Evropa Nostre Gaj Klaus istakao je da su mesta na listi važno svedočenje zajedničke prošlosti.

- Od izvanrednog srednjovekovnog manastira do izuzetnog renesansnog vrta, od industrijskih i modernih građevina do kultnih pejzaža, ova mesta su važno svedocenje naše zajedničke prošlosti, sećanja i identiteta - rekao je Klaus.

Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel izjavila je povodom objavljivanja liste da je kulturno nasleđe Evrope "naša prošlost, sadašnjost i budućnost".

- Ono zaslužuje našu najveću pažnju i zaštitu. Kroz sedam najugroženijih programa stavljamo u centar pažnje evropsko nasleđe, podižući svest i otvarajući put za održivu budućnost odabranih lokacija - rekla je Gabrijel.

Listu od sedam najugroženijih lokaliteta za 2021. godinu sačinio je Odbor Evropa Nostre od 12 predloga koji su ušli u uži izbor međunarodnih stručnjaka, a selekcija je izvršena na osnovu izuzetnog značaja nasleđa i kulturne vrednosti svake od lokacija, kao i na osnovu procene opasnosti sa kojom su suočene.


Iguman Sava Janjić: Kulturno nasleđe namenjeno tome da nas poveže

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić rekao je da se nada da će to što se manastir našao na listi sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi organizacije Evropa Nostra doprineti zaštiti srpskog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

- Duboko sam uveren da će to značajno doprineti zaštiti našeg osetljivog nasleđa na Kosovu i podići svest da je kulturno nasleđe namenjeno tome da nas više poveže nego razdvoji - napisao je Janjić na Twitteru.

Ističe da je evropsko kulturno nasleđe mozaik različitih kulturnih nasleđa sa njihovim različitim identitetima i istorijom.

- To zajedno čini mozaik našeg zajedničkog blaga i čini ga toliko vrednim i važnim za sve nas, bez obzira na našu lokalnu tradiciju. To znači Evropa - napisao je Janjić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.