NavMenu

Mraz oštetio kajsije i breskve subotičkim voćarima

Izvor: RTV Sreda, 07.04.2021. 14:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/Shutterstock)Ilustracija
Voćari iz Tavankuta, čuvenog subotičkog voćarskog kraja, i ove godine će kajsije kupovati na - pijaci. Mraz je po ko zna koji put u poslednjoj deceniji obrao ovo voće u Subotici i okolini. Dok se štete sabiraju, rešenja za promenu klime koju karakterišu blage zime i mrazevi u aprilu nema.

Od breskve i kajsije i ove godine u Subotici - ništa. Umesto voćara, ove voćke još u cvetu obrao je mraz. Nešto bolja situacija je sa jabukama, gde u zavisnosti od sorte i terena šteta ide i do 90%. Jedino odoleva sorta greni smit, kao i sorte krušaka. Kada se sve sabere šteta na rodu je već sada između 60% i 70%.

- Mogu slobodno reći da se zaista plašimo kakva će ova godina biti, pošto je ovo već neko treće ili četvrto jutro kako imamo mraz i još se naredna dva dana najavljuje mraz, tako da se već vidi da će neke kulture definitivno podbaciti, da će biti 100%-na šteta, a kod nekih će ih i biti još nešto, ali, moramo sačekati još da vidimo, da se ovo sve završi - kaže Marijan Davčik iz Zemljoradničke zadruge Voćko u Tavankutu.

Prolećni mrazevi, temperature u minusu početkom aprila, na žalost voćara nisu novost već se ponavljaju već nekoliko godina. Veći problem predstavljaju blage zime, gde nema dubokog zimskog sna, već biljke s prvim februarskim suncem krenu u vegetaciju koju dotuče mraz u aprilu.

- Ti mrazevi su se desili u različitim fenofazama cvetanja voća. Znači, najveće štete pretrpi voće koji se u danima sa mrazem, čiji su cvetovi bili otvoreni. Znači, ako su cvetovi već zatvoreni oni su delimično zaštićeni. Znači, to zavisi i od lokaliteta, zavisi i od sortimenta i tako dalje, tako da, biće šareno što se toga tiče - kaže koordinator Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja Olga Vidaković.

Da li je sistem anti-frost rešenje? Nakon ogromnih ulaganja u protivgradne mreže i niskih otkupnih cena poljoprivrednici sami ne mogu da isfinansiraju ovakav sistem. Pogotovo ne na iscepkanim parcelama malih proizvođača.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.