NavMenu

"Inter-Mehanika" pokreće proizvodnju kontejnera za prevoz tereta i mašina za peletiranje biomase

Izvor: eKapija Petak, 18.06.2010. 15:10
Komentari
Podeli

"Inter-Mehanika" iz Smedereva, koja se bavi proizvodnjom i uslugama za železnicu, planira da u narednih godinu dana uloži 1,2 mil EUR u proširenje proizvodnih kapaciteta. Investicija će omogućiti zapošljavanje 30 radnika, a u smederevskoj fabrici se nadaju i većem prometu na inostranom tržištu.

- Preko Fonda za razvoj Srbije smo nabavili kredit za kupovinu prostora u Smederevu, koji smo do sada zakupljivali. Na tom placu ćemo izgraditi halu od 3.000 m2 našim sredstvima pošto mi već proizvodimo građevinske konstrukcije. Planiramo i da pokrenemo novu liniju za proizvodnju kontejnera za prevoz tereta – najavila je za "eKapiju" Ružica Đurđević, vlasnica "Inter-Mehanike".

"Inter-Mehanika", koja ima 60 stalno i 20 povremeno zaposlenih, na stranim tržištima od 2005. godine radi remont kočionih uređaja na šinskim vozilima, pre svega za rumunske firme. Za nekoliko radionica u Mađarskoj u Smederevu se proizvode automatski ispitni stolovi za testiranje kočionih uređaja.

(Ružica Đurđević)

- Za "Železnicu Srbije" završavamo remonte vagona, a u taj program Vlade Srbije, za podsticanje proizvodnje i remonta šinskih vozila i oživljavanje gradnje vagona, bili smo uključeni i prošle godine – ističe Đurđević.

Ona napominje da "Inter-Mehanika" odlično sarađuje sa "U.S. Steel Srbija" za koje izrađuje rezervne delove.

- Imamo specijalizovanu ekipu za remont koja je na usluzi železari 24 sata dnevno. Takođe, izrađujemo rezervne delove i vršimo remont za rudnike i termoelektrane – kaže naša sagovornica.

U letnjem periodu kada nema mnogo posla u vezi sa šinskim sistemima, u "Inter-Mehanici" su okreniti proizvodnji opreme za dečja igrališta, parkove, kao i opremu za sportske terene. Sagovornica "eKapije" ističe da su 2004. godine sva dečja igrališta u Beogradu opremljena njihovim spravama.

(Toplovodni kotlovi za centralno grejanje na biomasu)

Peći na biomasu za zagrevanje stanova

"Inter-Mehanika" je sa Mašinskim fakultetom iz Beograda razvila program proizvodnje peći na biomasu od 30 do 1.000 kilovata. Pogon, u kom radi 30 zaposlenih, nalazi se u Skorenovcu kod Kovina gde kompanija planira i proizvodnju mašina za peletiranje biomase.

- Konkurisaćemo kod Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine za sredstva koja bismo uložili u dalje razvijanje našeg programa peći za sagorevanje biomase. To bi omogućilo otvaranje 15 novih radnih mesta.

Naša sagovornica kaže da se ove peći dobro prodaju u ruralnim područjima gde se koriste za grejanje objekata i za grejanje plastrenika ali da će sa novom prozvodnjom koju "Inter Mehanika" planira da pokrene moći da se koriste i u gradskim sredinama.

Plovila po želji

Kompanija "Inter Mehanika" u svom proizvodnom programi ima i plovila – motorne jahte i čamce do 15 metara dužine.

- Posebno u letnjim mesecima imamo veliku potražnju za malim čamcima takozvanim "podunavcima" od 5,5 m i 6m dužine. Na Sajmu nautike prodamo obično 2-3 plovila, a ovih dana treba jedan čamac da isporučimo kupcu iz Sente. Radimo i plovila po porudžbini – kaže Ružica Đurđević i dodaje da su za kupca iz Herceg Novog uradili brod za oko 80 putnika koji ima staklenu platformu po sredini a putnici koji sede sa jedne i druge strane mogu da gledaju u more.

Kompanija "Inter-mehanika" je dobitnik ovogodišnjeg priznanja "Biznis partner".

S.O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.