NavMenu

Učenička kompanija Ekolim iz Niša napravila solarne panele od limenki

Izvor: Energetski portal Utorak, 06.04.2021. 17:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Rudy and Peter Skitterians)Ilustracija
Solarni panel napravljen od iskorišćenih limenki koji služi za zagrevanje vazduha osmislili su i napravili članovi učeničke kompanije Ekolim. Fantastična petorka đaka prvog razreda Gimnazije "Bora Stanković" iz Niša sa ovim proizvodom predstaviće se na takmičenju iz preduzetništva.

Na ideju da naprave solarni panel došli su nakon što su shvatili da mladi svakodnevno potroše mnogo limenki kojima je potrebno do 250 godina da se razgrade. Dodatno ih je motivisalo i to što je Niš jedan od gradova sa veoma zagađenim vazduhom, a jedan od razloga za to je što se mnogi greju na čvrsta goriva.

- Nakon istraživanja i novih saznanja došli smo na ideju da rešimo oba problema tako što smo ih "spojili" u jedan panel koji ne zagađuje okolinu, a opet greje prostoriju - objašnjavaju iz kompanije "Ekolim".

Solarni panel je napravljen od 60 limenki koje su ofarbane mat-crnom bojom, dok je kućište napravljeno od drveta, a prednja strana od pleksiglasa. Kako kažu, kroz jednu rupu vazduh ulazi, prolazi kroz limenke, u njima se greje i kroz drugu rupu ulazi u prostoriju.

- Desila nam se jedna jako zanimljiva situacija, prenosili smo panel kroz centar grada i ljudi su nas zaustavljali kako bi nas pitali kolika je cena našeg proizvoda i gde ga mogu kupiti. Oduševljeni su kada čuju koliko imamo godina, kako razmišljamo i da ono što radimo pomaže u smanjenju zagađenja naše okoline - ističu iz Ekolima.


Posebno se trude da podignu ekološku svest kod mladih, jer njihova generacija, generalno, nije mnogo upućena u ekološko stanje u našoj državi i koliko je to zapravo bitno.

- Fokus nam je na mladima, baš zato što ovaj svet ostaje na njima. Plan nam je da osmislimo još neke proizvode koji pomažu u zaštiti životne sredine. Kada su u pitanju solarni paneli, cilj nam je da do kraja 2023. godine postanemo vodeća kompanija za njihovu proizvodnju u Srbiji, a do 2025. i na Balkanu - ambiciozno poručuju iz kompanije Ekolim.

Ovakvi solarni paneli nisu novina u svetu, a kod nas ih sada ima zahvaljujući ovim mladim ljudima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.