NavMenu

Macaron moda će u Pirotu šiti za poznate modne brendove - U toku probna proizvodnja i obuka radnika

Izvor: Tanjug Utorak, 06.04.2021. 17:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: aerogondo2/shutterstock.com)Ilustracija
Turska kompanija Macaron moda, nakon Velike Plane otvara pogon i u Pirotu, gde planira da uposli čak 580 radnika u pogonima nekadašnje fabrike Sarlah.

Probna proizvodnja u Toj kompaniji u Pirotu uveliko je u toku, trenutno radi oko 200 radnika, a u toku je obuka radnika u pogonu u Velikoj Plani.

Kako je istakao savetnik u kompaniji Macaron moda Nenad Perić, do sada je u opremu investirano 565.000 EUR, ukupno će oprema koštati više od 800.000 EUR, jer je reč o potpuno novoj opremi kako bi se proizvodnja odvijala na najvećem nivou i bez zastoja. Proizvodnja se odvija za poznate svetske brendove gde je konkurencija izuzetno oštra - kazao je Perić novinarima.

On je dodao da je Macaron moda stekla veliki autoritet i to je bio razlog za proširenje proizvodnje ovde u Pirotu, gradu koji očekuje da može ostvariti svoje poslovne ciljeve, s obzirom na tradiciju tekstilne industrije.

Vlasnik kompanije Safet Saglam kazao je da će do kraja godine u Pirotu biti zaposljeno 300 radnika, naredne godine 400, a za dve godine biće posla za 580 radnika.

- U Pirot smo došli zbog činjenice da grad ima iskusne tekstilce i ovde ćemo raditi tešku konfekciju i sportsku konfekciju - kazao je Saglam.

Pogone je danas obišao i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić koji je istakao ogromno zadovoljstvo zbog dolaska investitora iz Turske u Pirot i činjenice da će biti posla za veliki broj radnika.

Impresioniran sam onim što sam video. Objekat se i dalje gradi i proširuje, a probna proizvodnja počela je sa blizu 200 radnika. Radnici su zadovoljni uslovima. Ovde se šije za evropske modne brendove, za lidere modne industrije i ceo ovaj prostor kada se adaptira biće na 5.000 m2 - kazao je gradonačelnik Vasić nakon obilaska pogona.

Prema njegovim rečima, ovo predstavlja oživljavanje tekstilne industrije u Pirotu posle odlaska Prvog maja u stečaj.

- Posebno raduje da će plata biti iznad proseka za ovu branšu - 20% veće od minimalca - rekao je on.

Po Vasićevim rečima, u narednom periodu u Pirotu će biti na stotine novih radnih mesta jer osim Macaron mode, i francuski gumarski gigant Tigar Tyres uposliće još 300 novih radnika, a posla će biti u još nekoliko manjih firmi.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.