NavMenu

Ugostitelji i ivent industrija traže pomoć države - Najavljen protest za 12. april

Izvor: Tanjug Utorak, 06.04.2021. 14:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kstudija/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici udruženja ugostitelja, ivent industrije, noćnih klubova i barova, salona venčanica danas su na konferenciji za medije ukazali da su zbog nemogućnosti da rade egzistencija stotine hiljada porodica dovedena u pitanje i zatražili finansijsku pomoć države.

Kažu da bi ako dobiju pomoć barem mogli da izmire obaveze prema državi i plate račune, koji stižu iako ne rade.

Najavili su da će u suprotnom 12. aprila, u 16.30 časova, održati protest ispred Vlade Srbije kako bi ukazali na težak položaj u kome su se našli zbog pandemije.

Predstavnik Udruženja noćnih barova i klubova Miša Relić je istakao da se od države ne traži pomoć kako bi stekli profit, već da bi mogli da izmire obaveze prema njoj, te bi se velika većina tog novca opet vratila državi.

Predstavnik ivent industrije Boško Bubanja kaže da zaposleni u ovom sektoru 13 meseci nemaju nikakvih prihoda, kao i da se često dešava da su čitave porodice uključene u ove poslove.

Naveo je da je, kako je rekao, 35.000 svadbi "na čekanju" i predložio da se ivent centri stave u istu kategoriju kao i kafići i restorani i da rade kao i oni, uz primenu propisanih epidemioloških mera.

- Mi ne želimo da protestujemo. Možda bi rešenje bilo da se uvede moratorijum na naša plaćanja, pa da razmislimo o odustajanju od protesta - rekao je Bubanja.

Iako kafići i restorani povremeno rade, to je malo, kaže Dario Prpić i dodaje da je zaposlenima u ovom sektoru od kada je pandemija počela zapravo uskraćeno oko 70% radnog vremena.

Zaposlenima u salonu venčanica niko nije zabranjivao rad, ali budući da svadbi skoro i nije bilo praktično nisu mogli da rade.

Predstavnica Udruženja salona venčanica Violeta Šoć je navela da njena branša ne radi od novembra 2019, kada je završena sezona za tu godinu.

- Onda se nadovezala pandemija i prema računici koju smo pravili, nama je promet opao za oko 85% - rekla je ona.
Dodala je da je ogromna većina zaposlenih, a čine ih uglavnom žene, otpušteno i da su na radnim mestima ostale samo trudnice i porodilje kojima poslodavci nisu smeli da daju otkaz.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.