Izvor: eKapija | Petak, 02.04.2021.| 13:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

FIDIC izdanja iz 2017. godine sada i na srpskom jeziku

(Foto: Association of Consulting Engineers of Serbia)
Prvi međunarodni ugovor o izvođenju radova pod nazivom FIDIC, Međunarodno udruženje inženjera konsultanata objavilo je pre više od 60 godina. Prvo izdanje čuvene "Crvene knjige" (koja je dobila ime po boji korica) doživelo je više unapređenja, prilagođavanje različitim pravnim sistemima, kao i usavršavanja u skladu sa iskustvima na projektima. Bila je koncipirana kao "najgrađevinskiji" ugovor za izvođenje radova na izgradnji objekata po jediničnim cenama i stvarno izvedenim količinama radova, ali je ubrzo postalo jasno da njome ne mogu biti obuhvaćene sve vrste poslova u građevinarstvu.

U skladu sa tim, šezdesetih godina prošlog veka objavljeno je prvo izdanje "Žute knjige", odnosno Ugovora o isporuci i montaži opreme. I ovaj tip ugovora bio je više puta unapređivan i prilagođavan kako pravnim sistemima, tako i aktuelnoj građevinskoj praksi. Veliki iskorak ka najmodernijim ugovorima u građevinarstvu FIDIC je napravio kada je 1999. godine izdato novo izdanje takozvane FIDIC duge. U isto vreme objavljena su nova izdanja "Crvene knjige" (za građevine i građevinske radove po projektu naručioca), "Žute knjige" (za postrojenja i izvođenje radova po projektu izvođača) i "Srebrne knjige" (za izvođenje radova po principu "ključ u ruke"). Kao što se iz opisa vidi, po prvi put je, pored podele po predmetu projekta, uvedena i podela zasnovana na principima raspodele rizika, pre svega u odnosu na pitanje ko snosi rizik pripreme projektne dokumentacije. Ovaj koncept bio je revolucionaran i za samo udruženje, u toj meri da je odlučeno da izdanja ugovora iz 1999. godine nose oznaku prvog izdanja FIDIC novih knjiga. Druga karakteristika ovih izdanja bila je standardizacija svih knjiga u najvećoj mogućoj meri postignuta korišćenjem istovetne terminologije, naziva klauzula i potklauzula.

Važno je napomenuti da se, bez obzira na nova izdanja, prethodne verzije ne povlače iz upotrebe sve dok na tržištu postoji interesovanje i dok naručioci koriste te modele ugovora. Ovo se navodi samo da bi se naglasilo da će primena izdanja iz 1999. godine, koje je našlo svoju veliku primenu na projektima u Republici Srbiji, biti nastavljena i u narednom periodu.

Drugo izdanje FIDIC Modela ugovora pripremano je izuzetno dugo. U pripremi je učestvovalo preko 350 inženjera i pravnika specijalizovanih u oblasti građevinarstva, sa namerom da se poveća jasnoća ugovora, da se osnaži uloga FIDIC inženjera i da se poseban akcenat stavi ne samo na alternativne načine rešavanja sporova, nego i na izbegavanje i predupređivanje nastanka sporova. Druga velika oblast unapređenja je namera da ugovor ne bude samo sredstvo za regulisanje međusobnih prava i obaveza, nego i alat za upravljanje projektima sa precizno definisanim procedurama radi postizanja završetka projekta u okviru predviđenih sredstava, planiranog vremena i u zahtevanom nivou kvaliteta. Ovako ambiciozan zadatak imao je za posledicu značajno uvećanje obima. Na primer, opšti uslovi ugovora su sa 69 strana u izdanju iz 1999. dostigli obim od 126 strana. Uputstvo sa aneksima je sa 30 "poraslo" na 68 strana.

Zbog ograničenog prostora, ovde će biti prikazane samo najznačajnije izmene na koje treba da obrate pažnju svi učesnici na projektima koji su do sada stekli određena iskustva sa prethodnom verzijom. Nove definicije – broj definicija datih u samim opštim uslovima povećan je sa 60 na 90. Svakako je pozitivna namera da se jasno odredi značenje pojmova: klejm (engl. clame), spor, ključno osoblje, obaveštenje ili obaveštenje o nezadovoljstvu. Nažalost, i dalje su ostali pojmovi poput veoma često korišćenog "razumno", koje će svoju punu definiciju steći tek kroz sudsku praksu.

Reciprocitet – Prethodno pomenuta raspodela rizika je proširena i sada se jasno može uočiti u većem broju potklauzula poput poverljivosti, usklađenosti sa zakonima, prava izvođača na raskid ugovora zbog prevare ili korupcije na strani naručioca, ali – najvažnije – uveden je pun reciprocitet u podnošenju klejmova i potpuno istih prekluzivnih rokova za podnošenje za obe ugovorne strane. Komunikacija – U potpunosti je usvojen koncept komunikacije putem obaveštenja sa velikim brojem potklauzula koje definišu obavezu izdavanja dokumenata sa tim nazivom. Kontrola kvaliteta – Odredbe su sada detaljnije, sa posebnim odredbama koji se tiču verifikacije ispunjenosti ugovornih obaveza izvođača.

Rukovodilac izgradnje – I u ovom prevodu, radi izbegavanja nedoumica usled velikog broja pojmova sličnih po nazivu koji se koriste u domaćem građevinarstvu, Udruženje inženjera konsultanta Srbije koristilo je pojam rukovodilac izgradnje za označavanje pravnog ili fizičkog lice kolokvijalno nazvanog FIDIC inženjer. Prava i obaveze FIDIC inženjera višestruko su uvećane u ovom izdanju. Uveden je veliki broj vremenski ograničenih procedura, što se najbolje može sagledati kroz izmenu potklauzule 3.5 CK1999 sačinjenu od dva pasusa, koja je sada postala potklauzula 3.7 CK2017 i čini čitave tri strane opštih uslova. Klejmovi i sporovi – Novo izdanje razdvojilo je klejmove i sporove u dva posebne klauzule (time je broj članova CK1999 od 20 uvećan na 21 u CK2017) i u velikoj meri povećalo ovlašćenja Komisije za rešavanje sporova (CK1999) koja je sada i zvanično imenovana kao Komisija za izbegavanje i rešavanje sporova. Okvirno se može reći da su izdanja iz 1999. prvo bila u značajnoj meri izmenjena, a zatim i proširena, pa je odnos takav da je samo jedna trećina teksta ista u izdanju iz 2017. godine, dok su dve trećine teksta potpuno nove, sa velikim brojem novih prava i što je još značajnije, obaveza svih strana u ugovoru. Prevod izdanja iz 2017. na srpski jezik je tek četvrti prevod, pored originalnog na engleskom jeziku. Do sada su objavljeni Model ugovora o pružanju usluga ("Bela knjiga", peto izdanje), kao i Uslovi ugovora o izgradnji za građevinske i ostale inženjerske radove koje je projektovao naručilac ("Crvena knjiga", drugo izdanje). Autorska prava pribavljena su i za ostala izdanja, čije se objavljivanje očekuje u 2021. godini. Obzirom na već potpisane sporazume između FIDIC i pojedinih međunarodnih finansijskih institucija (World Bank, EIB, EBRD, KfW, ADF, ADB), veliki broj naših inženjera biće u prilici da sprovodi projekte u skladu sa ovim modelima ugovora.

Međunarodno udruženje inženjera konsultanata pokrenulo je potpuno novi sistem sertifikacije, za koji se očekuje da može imati značajne posledice u budućnosti. Sa druge strane, određeni broj nacionalnih udruženja (poput Udruženja inženjera konsultanata) pokušava da zaštiti interese domaćih inženjera sprovođenjem različitih aktivnosti kao što je npr. osnivanje Centra za rešavanje sporova u oblasti građevinarstva, o čemu se nadamo da ćemo imati prilike da vas detaljnije informišemo u narednim brojevima Glasnika. Svakako da bi trebalo preduzeti mere kojima bi bila podržana i dalje unapređivana buduća saradnja Inženjerske komore Srbije i Udruženja inženjera konsultanata Srbije, sa ciljem sinergijskog delovanja u zaštiti interesa domaćih inženjera.

Autor teksta: Srđan Topalović, dipl. građ. inž

Originalni tekst objavljen je u Glasniku Inženjerske komore Srbije, broj 42, Mart 2021.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE