NavMenu

Startap VeriVin razvio tehnologiju za borbu protiv falsifikovanja vina

Izvor: Vino & fino Petak, 02.04.2021. 10:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shulevskyy Volodymyr/shutterstock.com)Ilustracija
Britanska startap kompanija VeriVin verovatno je na putu da stavi tačku na falsifikovanje vrhunskih vina, ili bar da pruži mogućnost onima koji trguju ovakvim vinom da sa velikom izvesnošću utvrde autentičnost etiketa. Kako je objavio Forbes, ova kompanija razvila je spektroskopsku tehnologiju, zasnovanu na takozvanom Ramanovom efektu, koji se, u najkraćem, svodi na promene u talasnoj dužini svetlosti pri prolasku kroz tečni ili čvrsti medijum. Promene nastale usled Ramanovog efekta mogu se tačno zabeležiti i one tvore svojevrstan "otisak prsta" određenog vina.

Kompanija VeriVin planira da napravi bazu podataka hiljada uzoraka vina koji će pomoći u razvoju veštačke inteligencije odgovorne za prepoznavanje individualnih "potpisa" vina. U ovoj kompaniji objašnjavaju da će rezultati biti precizniji sa svakim novim unesenim "potpisom".

- Što više uzoraka obradimo, to ćemo bolje moći da analiziramo podatke koje dobijemo spektroskopskom analizom - govori Sesilija Maldun, osnivač i direktor firme VeriVin i doktor nauka iz oblasti eksperimentalne atomske i laserske fizike. Za slučaj da ovaj naučni "pedigre" nije dovoljan, tu je i podatak da je Sesilija Maldun tokom studija na Oksfordu bila kapiten degustacionog tima svog univerziteta.

Nakon tri godine rada, rad na ovom jedinstvenom alatu za identifikaciju vina ušao je u završnu fazu.

- Imamo još tri meseca razvoja dok ne završimo sve. Očekujem da će naše usluge prvo tražiti trgovci vrhunskim vinom - rekla je Sesilija Maldun i dodala da će ova tehnologija biti od velike koristi i onima koji trguju rinfuznim vinom, kako bi bili sigurni da će kupljeno vino biti isto ono koje im je dato na probu pre kupovine.

Rutinska identifikacija vina pomoću neinvazivne analize i baze podataka "ojačane" veštačkom inteligencijom je svojevrsni "sveti Gral" vinskog biznisa poslednjih godina: puno vesti je napisano o ovome i dosta kompanija ušlo je u trku za lansiranje prvog operativnog modela usluge koja će jako olakšati posao svima koji žive od vina. Kompanija VeriVin, koja već traži rane korisnike svojih usluga, biće, kako se čini, na čelu novog tehnološkog talasa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.