NavMenu

Maksimalna marža u veleprodaji 6%, u maloprodaji 8% - Vlada FBiH propisala mere kontrole cena osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.04.2021. 17:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lisa S./shutterstock.com)Ilustracija
Vlada FBiH je donela Odluku o propisivanju mere neposredne kontrole cena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže, utvrdivši da postoje uslovi za propisivanje mere neposredne kontrole cena na području Federacije BiH.

Kao meru neposredne kontrole cena Vlada je za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode propisala utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini.

Mera se odnosi na proizvode u nadležnosti Federacije BiH, kantona, gradova i opština propisane odredbama Zakona o kontroli cena, kao i na ostale životne namirnice i druge proizvode koje prodaju svi učesnici u lancu snabdevanja, odnosno privredna društva i druge pravna i fizičke lica koja proizvode i obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo.

Pravna i fizička lica obavezna su da utvrde i primenjuju marže tako da u veleprodaji ne prelaze maksimalnu visinu od 6% i u maloprodaji maksimalnu visinu od 8% na nabavnu cenu.

Ova obaveza odnosi se na sve vrste brašna i hleba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna žitarica, aktivni kvasac, mleko i mlečne prerađevine, jaja i proizvode od jaja, šećer, čaj, začine, so za ljudsku ishranu, pirinač, testeninu, biljne i životinjske masnoće, sve vrste svežeg mesa, ribe i njihove prerađevine, sirće, mesne i riblje konzerve, jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađenu hranu na bazi žitarica i hranu za dojenčad i malu decu, dodatke ishrani, dijetetske proizvode (uključujući proizvode bez glutena, te hranu za posebne medicinske potrebe.

Odlukom su obuhvaćeni i pelene za jednokratnu upotrebu za decu i odrasle, higijenski ulošci, deterdženti za veš i za suđe, sapun, pasta za zube, toaletni papir, kao i sve vrste semenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlјa bilјaka, stočna hrana i komponente za stočnu hranu i veštačko đubrivo.

Vrednost popisanih zatečenih zaliha svih ovih proizvoda i obračun nabavne cene vrši se u skladu s Međunarodnim računovodstvenim standardom koji se odnosi na zalihe.

Za realizaciju i nadzor nad sprovođenjem ove odluke zaduženi su federalna, kantonalna, gradske i opštinske tržišne inspekcije.

Odluka je doneta nakon što je premijer FBiH zadužio federalnog ministra trgovine dasprovede aktivnosti na analizi marži i načina formiranja cena određenih artikala, te Vladi predloži Odluku o neposrednoj kontroli cena, što je danas i učinjeno.

Vlada će putem nadležnog ministarstva nastaviti da pratiti kretanje cena i, ukoliko dođe do neprimerenih i neopravdanih pomeranja cena, intervenisaće ponovo i zaštititi građane.

U obrazloženju Odluke je navedeno da je problem povećanja cena u dominantnoj meri uzrokovan spoljnim faktorom, te je veoma bitno i da visine marži osnovnih životnih namirnica svedu na ekonomski opravdan nivo, primeren ovoj veoma teškoj epidemiološkoj situaciji koja se reflektuje na sve ekonomske, zdravstvene i socijalne sfere života. U suštini to znači da marža trgovcu treba da osigura pozitivno poslovanje, ali nikako sticanje ekstraprofita i bogaćenje.

Utvrdivši da postoje uslovi za propisivanje mere neposredne kontrole cena na području FBiH, Vlada FBiH je donela i Odluku kojim je za naftne derivate utvrdila maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cene).

Privrednim društvima koja obavljaju delatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, onima koji obavljaju trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.

Vlada FBiH će, u roku od 15 dana od njihovog stupanja na snagu, o ovim odlukama obavestiti Parlament FBiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.