Izvor: eKapija | Četvrtak, 01.04.2021.| 13:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mali Zvornik pravi plan za razvoj Radaljske Banje - Potencijala i investitora ima, problem finansije i nerešeni imovinski odnosi

Odmaralište Izvor
Odmaralište Izvor (Foto: Youtube/TV Duga SAT)
Još jedan nedovoljno iskorišćen banjski potencijal u Srbiji, Radaljska Banja kod Malog Zvornika, mogla bi u dogledno vreme da postane novi turistički biser naše zemlje. Opština Mali Zvornik stavila je na javni uvid nacrt plana detaljne regulacije za uređenje ove banje bogate termomineralnim vodama bogatim sumporom, koje leče reumu i očne bolesti.

Prema planu koji je izradilo preduzeće Plan iz Šapca, čiji je cilj razvijanje turističkih potencijala Radaljske banje i njeno proglašenje banjskim područjem u skladu sa Zakonom o banjama, predviđena je gradnja novih turističkih objekata i sportsko-rekreativnih sadržaja.

Plan se oslanja na elaborat koji je 2017. godine izradila konsultantska CTD3 iz Beograda, a prema kojem je definisano 14 konkretnih lokaliteta sa predlozima turističkih objekata i sadržaja. Planirano je 465 smeštajnih jedinica sa 1.180 ležajeva i 60 šatora i prikolica, na površini od 92 hektara, a tu bi se nalazio i rehabilitacioni centar sa velnesom i vanpansionskim sportskim sadržajima, kako bi se zadovoljile potrebe posetilaca svih uzrasta i profila.

Trenutno, u Radaljskoj Banji postoji samo jedan objekat za smeštaj i lečenje – odmaralište Izvor, na 350 metara nadmorske visine, u vlasništvu firme Stens-Turs doo iz Radlja.
(Foto: Youtube/TV Duga SAT)

Pored njega, tu je i nedovršeni hotel "Radaljska banja" na nešto više od 11 ari, koji je već dvaput bezuspešno nuđen na prodaju, od toga poslednji put u januaru ove godine.

Da bi se turistički potencijali Radaljse banje pokrenuli s mrtve tačke, potrebno je pre svega, izvršiti opsežna hidrogeološka ispitivanja.

Dosadašnja istraživanja termomineralnih voda Radaljske banje su, kako se konstatuje u planskoj dokumentaciji, nedovoljna, te je potrebno kroz izradu projekata i elaborata definisati mogućnosti za zahvatanje većih količina vode, sa temperaturom višom od sadašnje koja iznosi 30 stepeni Celzijusa, kako bi se na kraju došlo do saglasnosti za eksploataciju lekovitih voda i proglašenja banjskog lečilišta.

Na pitanje zašto to još uvek nije urađeno, Aleksandra Zekić, savetnik predsednika Opštine za urbanizam i planove, za eKapiju kaže da je reč o skupom i neizvesnom poduhvatu.
Izvor lekovite vode
Izvor lekovite vode (Foto: Youtube/TV Duga SAT)

- Hidrogeološka ispitivanja geotermalnih voda su jako skupa investicija koja podrazumeva pre svega izvođenje istražnih radova, a zatim i geomehanički deo koji je ustvari i najskuplji, a ne znamo šta ćemo zapravo pronaći i tu je "zapelo"– objašnjava naša sagovornica.

Drugi problem za razvoj Radaljske banje, za koji zainteresovanih investitora ima sve više, prema njenim rečima predstavljaju i nerešeni imovinsko-pravni odnosi.

- U poslednja dva meseca javilo nam se najmanje pet investitora koji se zanimaju za ulaganje u banju, konkretno za gradnju hotela i apartmanskog smeštaja. Ima tu i potencijalnih ulagača iz Izraela, čak i iz Indije, ali i domaćih. Međutim, prepreka su nerešeni imovinsko-pravni odnosi i zbog toga je i pokrenuta izrada plana detaljne regulacije, kako bi se njihovo rešavanje pokrenulo. Trenutno stanje banjskih kapaciteta je katastrofalno, jedini objekat koji postoji podignut je na izvorima banjske vode koja je pod zaštitom države – objašnjava Zekićeva, koja dodaje da je cilj opštine da se u prvom redu izgradi hotel koji će se uklopiti u ambijent Radaljske banje.

Opština se, navodi naša sagovornica, uzda u finansijsku pomoć države, pre svega u Ministarstvo turizma od kojeg namerava da zatraži subvencije za razvoj banje, ali je kako kaže, neophodno prvo završiti svu potrebnu tehničku dokumentaciju i rešiti pitanja vlasništva.

- Naš cilj je da maksimalno iskoristimo prirodne blagodati i razvijemo turističke potencijale Radaljske banje koja je svojevremeno, dok je radila, bila popularnija i od obližnje Banje Koviljače – kaže Aleksandra Zekić.
Radaljsko jezero
Radaljsko jezero (Foto: Youtube/TV Duga SAT)

U planu se podseća i da retko koja banjska teritorija, ako se izuzme Ovčar Banja, ima takav potencijal za zdravstveno rekreativni šumski turizam, lovstvo i sportski ribolov, zahvaljujući blizini lovišta "Podrinje" na 18.392 hektara, Radaljskog jezera i reke Drine.

Ipak, da bi se sve to zaokružilo u primamljivu turističku celinu, potrebno je pre svega da banjski kompleks sadrži objekat sa registrovanom zdravstvenom službom, što Radaljska banja trenutno nema, a zatim i da postoje prateći sportski i rekreativni sadržaji, uređene pristupne saobraćajnice, parkinzi, platoi... Sve je to predviđeno planom, kao i gradnja kanalizacije povezane sa prečišćivačem i gradske vodovodne mreže, što su takođe zakonski uslovi da se neko područje definiše kao banjsko.

Plan detaljne regulacije područja Radaljske banje biće na javnom uvidu do 29. aprila.

B. P.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE