Izvor: Tanjug/ eKapija | Četvrtak, 01.04.2021.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vlada spremila novi predlog za frilensere - Ko je zarađivao manje od 673.000 dinara godišnje, ne plaća retroaktivno porez?

(Foto: everything possible/shutterstock.com)
Novim predlogom za uređenje poreskih obaveza frilensera koji je Vlada Srbije uradila nakon ponovljenih konsultacija sa Udruženjem frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS) i Udruženjem radnika na internetu uveo bi se neoporezivi iznos od 384.000 dinara godišnje, za ceo obuhvaćeni period, saznaje Tanjug u Vladi Srbije. Dva udruženja koja su sa vladom pregovarala, različito tumače novi predlog. Dok je za Udruženje radnika na internetu on neprihvatljiv, Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije kaže da je vlada prihvatila većinu njihovih predloga.

Kako se objašnjava u predlogu, svi oni koji su zarađivali manje od oko 673.000 dinara godišnje ne bi imali nikakvih obaveza za protekli period.

U predlogu se navodi da bi svim frilenserima, bez obzira na delatnost, bili priznati normirani troškovi od 43% ostvarenih prihoda, uključujući i neoporezivi iznos.

Ove pogodnosti bi se pored ranijeg perioda, primenjivale na sve prihode koji će se ostvariti zaključno sa 30. septembrom ove godine.

Poreska obaveza za protekli period bi bila utvrđena bez obračunate kamate za period pre donošenja rešenja, obaveze bi se izmirivale u periodu od 10 godina u 120 mesečnih rata, uz mogućnost prevremene otplate.

U slučaju kašnjenja u isplati određene rate, obračunavala bi se samo kamata od dana dospeća do dana uplate.

Kada je reč o budućim plaćanjima, precizira se da bi se od 1. oktobra priznavali normirani troškovi od 54.900 dinara na kvartalnom nivou i da bi se porezi i doprinosi obračunavali kvartalno, umesto mesečno.

Tokom ove godine očekuje se donošenje novog zakona kojim bi bila regulisana prava radnika zaposlenih na internetu.

UFPS: Vlada prihvatila većinu naših predloga

Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS) objavilo je povodom vladinog saopštenja da je većina predloga, koje je pregovarački tim izneo na sastancima, usvojena.

- Vlada Republike Srbije je sugestije UFPS prihvatila u velikoj meri te je praktično izvršila otpis 100% potraživanja Porseke uprave od 1. januara 2016. i nadalje do kraja septembra 2021. za sve frilensere koji su prihodovali do oko 57.000 dinara mesečno, osim onih frilensera kod kojih je već započeta kontrola 2020. godine, za koje se računa period od 1. januara 2015. godine. Dakle, Vlada Republike Srbije je u potpunosti otpisala dug svim frilenserima koji su zarađivali do oko 673.000 dinara godišnje. Isti model oporezivanja će se primenjivati za sve prilive u 2021. godini do 30. septembra 2021. - navodi se u saopštenju UFPS.

Dodaju da će se za prelazni period od 30. septembra 2021. pa do 1. januara 2022, datuma stupanja na snagu zakona koji će uređivati prava i obaveze frilensera, primenjivaće se model Vlade Srbije bez normiranih troškova.

Za budući period, frilenseri sa visokim iznosima će moći da se opredele da postanu preduzetnici ili pređu u d.o.o.

- Imamo uveravanja da će se obratiti pažnja da frilens-preduzetnici ne padnu test samostalnosti. Ovo znači da nas očekuje još dosta posla u budućnosti, ali da smo optimistični u vezi sa rešavanjem svih preostalih nedoumica za budući period - zaključuje se u saopštenju.

Za Udruženje radnika na internetu predlog neprihvatljiv

Udruženje radnika na internetu saopštilo je da se novi predlog za oporezivanje radnika na internetu za protekli i budući period, gotovo nimalo ne razlikuje od predloga o kojem je diskutovano na sastanku održanom 31. marta.

- Udruženje radnika na internetu je odmah po održanom sastanku 31. marta kategorički odbilo taj predlog, a odbija i danas predloženi. Vladi Srbije poručujemo da se životima desetine hiljada radnika na internetu ne odlučuje kao na pijaci i da i dalje čvrsto stojimo iza svojih zahteva. Jasno je da je navodni dug neosnovan i da merama koje predlaže, Vlada pokušava da umanji bes radnika na internetu. Međutim, ona bes, naprotiv, podstiče, predlažući rešenja koja nam onemogućuju da nastavimo sa radom - navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, predlog obuhvata i poreski model koje će važiti od 1. oktobra nadalje, sve do donošenja novog zakona koji bi trebalo da reguliše zakonski i poreski status frilensera, i koji predviđa visoke procente tekućeg oporezivanja, koji će mesečne prihode smanjiti do 70%.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE