NavMenu

Vinski turizam veliki potencijal Aleksandrovca

Izvor: eKapija Sreda, 31.03.2021. 09:30
Komentari
Podeli
(Foto: Cirkovic Milos/shutterstock.com)
Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Srbije Ratko Dmitrović izjavio je tokom današnje posete Aleksandrovcu da veliki značaj za razvoj ove opštine i celog Rasinskog okruga predstavlja autoput Pojate–Preljina.

Dmitrović je istakao da privredni potencijal ovog kraja čini vinski turizam, kao vid porodičnog biznisa, saopštila je Vlada Srbije.

Ministar je u razgovoru sa predsednikom opštine Aleksandrovac Mirkom Mihajlovićem, ali i tokom posete porodičnoj vinariji Minić, istakao da je Moravski koridor posebno značajan za dolazak novih investitora.

On je ukazao na to da vinogradarstvo ovde ima dugu tradiciju, a vinski turizam razvija se kao posebna grana privrede.

Moravski koridor povezaće centralne delove Srbije sa istokom i zapadom Srbije i dva najznačajnija putna pravca naše države, auto-putevima Beograd–Niš i Milošem Velikim, rekao je Dmitrović.

On je istakao da će ovaj kraj, u kome živi više od 500.000 ljudi, dobiti dobru vezu sa Čačkom, Kraljevom, Vrnjačkom Banjom, Trstenikom, Kruševcom, Stalaćem i Ćićevcem.

Prema njegovim rečima, u planu je regulacija toka Zapadne Morave, kao i izgradnja telekomunikacione infrastrukture.

Predsednik opštine Aleksandrovac predstavio je mere koje lokalna samouprava izdvaja kao podršku porodici. Posebnu pomoć, kako je rekao, dobijaju porodice sa petoro i više dece.

Svako novorođenče do navršenih godinu dana dobija 10.000 dinara mesečno, a opština izdvaja i pomoć parovima u postupku vantelesne oplodnje. Problem je i nedostatak mesta u vrtićima, jer je na listi čekanja za vrtić 100 dece, objasnio je Mihajlović.


Prilikom obilaska Vinske kuće Minić u Tržcu kod Aleksandrovca, zaključeno je da su proizvodnja vina i vinski turizam izuzetan motiv za mlade ljude, da ostanu i nastave porodičnu tradiciju.

U vinariji Minić posao vode tri generacije: deda Milorad, sin Momčilo i unuk Uroš Minić i gotovo 20 odsto proizvodnje izvoze u BiH, Crnu Goru i Austriju, a ostatak plasiraju u Srbiji.

Vinska kuća ima i etno-naselje za smeštaj posetilaca.

Vinski turizam je mnogo više od obilaska vinarija. Turisti žele da se upoznaju sa kulturom i tradicijom oblasti koju posete, sa procesom proizvodnje vina, da konzumiraju različite specijalitete i, iznad svega, da osete ljubaznost domaćina, rekao je Dmitrović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.