NavMenu

Rok za podnošenje poreskih prijava za godišnji porez na dohodak građana je 17. maj 2021. godine

Izvor: PR Legal Utorak, 30.03.2021. 13:40
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Steve Buissinne)Ilustracija
Ministarstvo finansija Republike Srbije objavilo je obaveštenje u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana za 2020. godinu.

Godišnji porez na dohodak građana regulisan je članovima 87, 88. i 89. Zakona o porezu na dohodak građana (Zakon), čije su poslednje izmene u primeni od 1. februara 2021. godine. Godišnji porez na dohodak građana plaćaju fizička lica koja su u kalendarskoj godini ostvarila dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici Srbiji.

  • Na koji način je Zakon regulisao godišnji porez na dohodak građana
  • U skladu sa Zakonom, fizička lica koja mogu biti obveznici plaćanja godišnjeg poreza na dohodak građana definisana su kao:

    • rezidenti – za dohodak ostvaren na teritoriji Republike Srbije i u drugoj državi; i
    • nerezidenti – za dohodak ostvaren na teritoriji Republike Srbije.

    Dohotkom, na koji bi bio obračunat godišnji porez u skladu sa Zakonom, smatra se godišnji zbir:

    • zarada;
    • oporezivog prihoda od samostalne delatnosti;
    • oporezivog prihoda od autorskih i srodnih prava i prava industrijske svojine;
    • oporezivog prihoda od nepokretnosti;
    • oporezivog prihoda od davanja u zakup pokretnih stvari;
    • oporezivog prihoda sportista i sportskih stručnjaka;
    • oporezivog prihoda od pružanja ugostiteljskih usluga;
    • oporezivih drugih prihoda;
    • prihoda po osnovima iz prethodnih tačaka (osim za ugostiteljske usluge), ostvarenih i oporezovanih u drugoj državi, za rezidente Republike Srbije.

    Nadalje, da bi došlo do utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak građana mora se izračunati osnovica koju u ovom slučaju predstavlja razlika između dohotka za oporezivanje i ličnih odbitaka koji procentualno iznose:

    • za poreskog obveznika – 40% od prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici Srbiji u godini za koju se utvrđuje porez;
    • za izdržavanog člana porodice – 15% od prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici Srbiji u godini za koju se utvrđuje porez, po članu.

    Takođe, treba imati u vidu da ukupan iznos ličnih odbitaka ne može biti veći od 50% dohotka za oporezivanje.

    Kada se pravilno izračuna osnovica godišnjeg poreza na dohodak građana, na nju se primenjuju sledeće poreske stope:

    • na iznos do šestostruke prosečne godišnje zarade – stopa od 10%;
    • na iznos preko šestostruke prosečne godišnje zarade – stopa od 10% na iznos do šestostruke prosečne godišnje zarade + stopa od 15% na iznos preko šestostruke prosečne godišnje zarade.
  • Primena Zakona na najnovije podatke Republičkog zavoda za statistiku
  • Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku objavljenim u Službenom glasniku Republike Srbije br. 17/2021, prosečna godišnja zarada po zaposlenom u Republici Srbiji u 2020. godini iznosi 995.808 dinara.

    To dalje znači da, u skladu sa Zakonom, godišnji porez na dohodak građana za 2020. godinu plaćaju fizička lica – rezidenti i nerezidenti koji su u 2020. godini ostvarili ukupan oporezivi dohodak veći od 2.987.424 dinara.

    Imajući u vidu mogućnost ličnih odbitaka prilikom utvrđivanja poreske osnovice, u skladu sa objavljenim podacima Republičkog Zavoda za statistiku, najniži iznosi ličnih odbitaka bi bili:

    • Za poreskog obveznika – iznos od 323 dinara;
    • Za izdržavanog člana porodice, po članu – iznos od 371 dinara.

    U skladu sa odredbama Zakona, godišnji porez na dohodak građana za 2020. godinu plaća se na oporezivi dohodak po stopi od 10% za fizičko lice koje je ostvarilo oporezivi dohodak u iznosu do 5.974.848 dinara, a na oporezivi dohodak iznad 5.974.848 dinara primenjuje se poreska stopa od 15%.

  • Rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreske obaveze
  • Budući da se poreska obaveza u konkretnom slučaju utvrđuje rešenjem Poreske uprave, poreski obveznici su dužni da podnesu poresku prijavu putem aplikacije ePorezi ili u pisanoj formi, i to filijali Poreske uprave nadležnoj prema prebivalištu odnosno boravištu obveznika.

    Nerezidentni poreski obveznik podnosi poresku prijavu preko poreskog punomoćnika filijali Poreske uprave nadležnoj za teritoriju na kojoj je mesto ostvarivanja prihoda, odnosno boravište obveznika, odnosno prebivalište ili sedište poreskog punomoćnika.

    Krajnji rok za podnošenje poreske prijave za utvrđivanje poreza za 2020. godinu je 17. maj 2021. godine – budući da zakonski rok, 15. maj, pada na subotu, rok se pomera na prvi naredni radni dan.

    Poreska obaveza utvrena rešenjem Poreske uprave plaća se u roku od 15 dana od dana prijema rešenja, a eventualna žalba protiv rešenja ne odlaže njegovo izvršenje.

  • Fiskalne pogodnosti za COVID-19 bez uticaja na obračun godišnjeg poreza na dohodak
  • Imajući u vidu da se dohodak za oporezivanje umanjuje za porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje plaćene na te prihode, postavilo se pitanje uticaja fiskalnih pogodnosti koje su privredni subjekti koristili u 2020. godini kao deo paketa pomoći usled epidemije COVID-19, pošto su odložene obaveze po osnovu poreza i doprinosa plaćene tek u 2021. godini.

    U vezi sa tim, Ministarstvo finansija je u obaveštenju pojasnilo da poreski obveznici po osnovu čijih zarada, odnosno prihoda od samostalne delatnosti je privredni subjekt ostvario pravo na odlaganje dospelosti za plaćanje poreza i doprinosa i pravo na odlaganje plaćanja u propisanim rokovima , za potrebe utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak građana u poreskoj prijavi iskazuju podatke o porezu i doprinosima koji u sebi sadrže i iznos poreza i doprinosa za koje je privredni subjekt ostvario pravo na odlaganje dospelosti za plaćanje i pravo na odlaganje plaćanja u propisanim rokovima.

    Drugim rečima, dohodak za oporezivanje za 2020. godine umanjuje se za troškove poreza i doprinosa koji terete prihode iz 2020. godine, bez obzira na to što su plaćeni u 2021. godini.

    Ovaj članak je isključivo informativne prirode i ne predstavlja pravni savet. Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije, budite slobodni da kontaktirate advokatsku kancelariju PR Legal.

    Autor teksta je Sara Necić, Senior Associate u advokatskoj kancelariji PR Legal

    Komentari
    Vaš komentar

    Top priče

    18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

    Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

    Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

    Izdvajamo još...

    Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

    Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

    Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

    Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
    Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
    Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.