NavMenu

Google prevodilac od sada izgovara i srpski

Izvor: Startit Ponedeljak, 29.03.2021. 18:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/PhotoMIX-Company)Ilustracija
Nedavno se na Reddit-u pojavio post koji je ukazao na to da je srpski jezik prvi na teritoriji zapadnog Balkana dobio TTS (Text-To-Speech) sintetizator u okviru Google Translate.

Ovo znači da će svako moći da ukuca tekst na srpskom jeziku u Google Translate, i da klikom na dugme zvučnika čuje izgovor.

Očigledno je da Google još uvek razvija sistem. Trenutni glas pomalo "zateže", i nalikuje nečemu što su Reddit-ovci šaljivo prepoznali kao mađarsko-srpski akcenat.

TTS tehnologija, pored snimanja i obrade velike količine glasovnih isečaka, podrazumeva veliko istraživanje, korišćenje naprednih tehnologija poput neuralnih mreža i velike stručnjake koji nadgledaju proces i podešavaju detalje, pa čak ni Google ne može brzo da napravi savršeno rešenje koje će odmah zvučati prirodno.

Razvijanje TTS tehnologije ima širok niz primena u digitalizaciji knjiga za slepe i slabovide, u omogućavanju pristupačnosti vesti i razvijanja čitavog niza komercijalnog softvera, tako da je verovatno da ste se sa našim TTS-om već susreli, a da to niste ni znali.

Srpska kompanija Alfanum razvija, između ostalih, i nekoliko TTS glasova za srpsko govorno područje, a nastala je iz projekta Fakulteta tehničkih nauka. Trenutno se na njihovom sajtu može naći demo različitih glasova koje su krstili našim imenima (preporučujemo Jovanu i Stefana), pa se može uporediti kako izgleda razvijenija varijanta onoga na čemu je Google počeo da radi.

Pored toga, na sajtu RTS-a se pod opcijom "Čitaj mi" može čuti kakav potencijal imaju komercijalna TTS rešenja i koliko prirodno mogu da zvuče.

Google je trenutno daleko od toga, ali imajući u vidu resurse koji su dostupni kompaniji, sigurno je da će nastaviti da napreduju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.