Izvor: Novosti | Nedelja, 28.03.2021.| 10:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

U aprilu registracija srpskog serološkog testa za kovid

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Fernando Zhiminaicela)
Do kraja aprila Srbija će dobiti svoj serološki test na prisustvo antitela na SARS virus na bazi antigena proizvedenih u zemlji.

Krajem godine bi, u okviru projekta Kapsido koji finansira Fond za nauku Srbije, trebalo da se pojavi i prototip antigenskog testa, koji će se daljim istraživanjima učiniti mnogo osetljivijim od postojećih, tako da će moći da detektuje koronu u ranoj fazi bolesti, što je od presudnog značaja za obolele.

Na ovim važnim projektima koje finansiraju Fond za nauku i UNDP trenutno rade profesori i asistenti na Hemijskom fakultetu u Beogradu, u saradnji sa kolegama sa Poljoprivrednog fakulteta i Instituta INEP.

U razgovoru za Novosti prof. dr Tanja Ćirković Veličković, sa Katedre za biohemiju Hemijskog fakulteta, rukovodilac projekata, kaže da se sa Institutom za primenu nuklearne energije - INEP, radi na razvoju održivog serološkog testa, za prisustvo antitela na kovid. Naziv projekta je "Proizvodnja serološkog elisa testa na prisustvo antitela na virus korona".

- Registracija našeg srpskog testa, sa domaćim komponentama, očekuje se krajem aprila meseca - kaže prof. Ćirković Veličković i dodaje:

- Test za antitela već proizvodi INEP, ali sa proteinima koje nabavlja iz inostranstva. Te iste proteine sada ćemo proizvoditi kod nas i neće morati da se kupuju. Jednom kada ovladamo tehnologijom za proizvodnju proteina, moći ćemo lako da se prilagodimo i promenima koje nastaju usled mutacija. Od četiri proteina virusa SARS CoV-2 koji izaziva kovid 19, izabrali smo onaj koji se najmanje menja, a to je N protein. Najviše mutira protein S, tj. protein šiljka. Očekujem da će takav test biti manje podložan greškama, usled pojave mutacija.

Prisustvo korone može se utvrditi i u laboratoriji, koja nije sertifikovana da radi PCR, jer postoje i antigenski, odnosno brzi testovi. Oni se sada kupuju i uvoze iz inostranstva, ili se kompletiraju u zemlji na osnovu uvoznih komponenti. Naši hemičari žele da unaprede i te testove, ali i da ih proizvode u Srbiji.

- Problem postojećih antigenskih testova je njihova niska osetljivost. To znači da morate imati mnogo virusa u organizmu da bi se on detektovao. Da bismo ih učinili osetljivijim i detektovali virus na početku infekcije, naša ideja je da koristimo magnetne čestice kojima bismo, uz upotrebu specifičnih antitela, koncentrovali te proteine, viruse, i time testu podigli osetljivost. U saradnji sa kolegama sa Poljoprivrednog fakulteta, trebalo bi da se osetljivost ovog antigentskog testa, praktično, podigne do nivoa PCR. Ako bude zainteresovanih kompanija, mogli bi i da se proizvode kod nas i izvoze u druge zemlje - objašnjava profesorka Ćirković Veličković.

Kako bi se unapredilo istraživanje, Hemijski fakultet je od Fonda za nauku dobio sredstva da "pojača" analitiku proteina koje proizvodi za razvoj testova sa uređajem za masenu spektrometriju visoke rezolucije, koji će biti najsavremeniji i najbolji u zemlji i regionu. Za potrebe proširenja kapaciteta proizvodnje proteina, fakultet se obratio za pomoć Vladi Srbije i očekuje pozitivan odgovor.

- Kada apliciramo za projekte iz evropskih fondova, tražimo i opremu. To je doprinelo da smo u regionu prepoznati kao centar izvrsnosti za nauku o proteinima. Imamo odličnu opremu za analitiku proteina, koja će sada biti dodatno unapređena - kaže sagovornica Novosti.

Projekat "Kapsido" će razviti osnovnu metodu detekcije virusa na bazi specifičnih antitela proizvedenih u životinjama na N-protein virusa (nukleokapsid protein).

Osetljivost ove metode biće unapređena upotrebom različitih strategija - razvojem imuno-PCR metode i metode imunoprecipitacije virusa specifičnim antitelima pre detekcije istih u elisa testu, imuno-PCR testu, ili masenom spektrometrijom visoke rezolucije.

Srbija će razviti alternativnu i održivu tehnologiju detekcije virusa SARS CoV-2 koja neće zavisiti od globalne dostupnosti PCR testova. Takođe, rezultati za ove testovi bi bili znatno brži. Za PCR je potrebno 12 do 24 sata, ovi bi bili gotovi i za 15 minuta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE