NavMenu

Zašto bi trebalo da odmorimo od društvenih mreža?

Izvor: Klix Subota, 27.03.2021. 09:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Anastasia Gepp)Ilustracija
Sve više ljudi se deaktivira s društvenih mreža, a kao glavni razlog za ovu odluku navode činjenicu da zbog velike količine statusa, mišljenja, teorija i raznolikog sadržaja dolazi do zamora psihe i povećanja stresa.

Ako ste ikada razmišljali o privremenom detoksu od društvenih mreža sada je pravo vreme da tu ideju implementirate. Svet se poslednjih godinu dana bori s pandemijom koronavirusa, naslovne strane svih društvenih mreža i medija ispunjene su uglavnom negativnim vestima, a s obzirom na to da najviše vremena provodite zatvoreni u svoja četiri zida - važno je znati napraviti pauzu.

Šta znači "detoks od društvenih mreža"?

Reč je o izrazu koji je sve popularniji u svetu, a počeo se spominjati 2015. godine, kada je pevač Ed Širan (Sheeran) najavio kako će se nakratko deaktivirati s Instagrama kako bi odmorio od sadržaja na koje tamo nailazi. Nedugo nakon toga, dosta njegovih kolega, ali i obožavatelja, uradilo je identičnu stvar. Deaktivacija s društvenih mreža postala je sasvim normalna stvar, a u periodu pandemije se pokazala preko potrebnom.

Evo šta ćete poboljšati odlučite li nakratko napustiti društvene mreže:

- Stručnjaci tvrde da ćete, ostavite li mobilni telefon po strani, spavati mnogo kvalitetnije. Naime, veštačko svetlo može ometati proizvodnju melatonina (hormona za spavanje). Dakle, listanje društvenih mreža neposredno pre spavanja može znatno poremetiti vaš ciklus spavanja.

- Jasno je da društvene mreže pomažu u održavanju kontakta s dragim ljudima, no psiholog Žaklin Nesi (Jacqueline Nesi) tvrdi kako bi delimično odvajanje od virtuelnih razgovora moglo biti mnogo korisnije. Ona savetuje da umesto običnih poruka birate telefonske ili video-razgovore, napišete pismo ili jednostavno dogovorite šetnju s ljudima koji žive u blizini. Ističe kako ćete na ovaj način izbeći šumove u komunikaciji, a razgovori će biti mnogo kvalitetniji.

- Analiza objavljena 2017. godine u Cyberpsychology-ju obuhvatila je 61 istraživanje kako bi se procenila vrlo česta tvrdnja da prekomerna upotreba društvenih mreža i tehnologije može oštetiti samopouzdanje, te stvoriti osećaj usamljenosti i depresije. Stručnjaci savetuju da kratki predah može ublažiti teskobu.


- Neprestano odgovaranje na poruke, mejlove i proveravanje društvenih mreža može biti vrlo stresno, a samo 24-satni odmor može napraviti veliku promenu i donijeti osveženje.

Logika je jednostavna - ako prestanete posvećivati vreme jednoj stvari, oslobodićete ga za druge. Na primer, umesto beskrajnog listanja društvenih mreža, odlučite se za odlazak u šetnju ili završavanje kućnih obaveza. Pronađite druge okupacije: vežbajte, vozite bicikl, pročitajte knjigu ili pogledajte neki od filmova koji već dugo planirate videti.

Zapamtite, na društvene mreže se možete vratiti kad god želite, a u periodu bez njih možda shvatite koje vam platforme najviše odgovaraju, odnosno uz koje najbolje funkcionišete. Ako se osećate dobro dok ste prisutni na nekoliko različitih mreža, nastavite kao i do sada. Ako ne - napravite promenu. Najvažnije je da radite ono što za vas ima najviše smisla.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.