NavMenu

Gomilaju se gubici u transportu zbog teretnog broda zaglavljenog u Sueckom kanalu

Izvor: Beta/AP Petak, 26.03.2021. 08:21
Komentari
Podeli
Ploveći bageri, remorkeri, čak ni rovokopač nisu uspeli da u četvrtak oslobode gigantski teretni brod zaglavljen popreko u egipatskom Sueckom kanalu.

Broj brodova koji čekaju u redu jer ne mogu da prođu tim vitalnim plovnim putem, popeo se na 150, a svetski gubitak brodara sve više raste dok mnogo drugih brodova s raznih strana sveta plovi ka tom kanalu.

Brod "Evergreen", dugačak koliko četiri fudbalska igrališta, koji prevozi teret između Azije i Evrope, nasukao se u utorak u uskom, veštačkom kanalu koji deli kontinentalnu Afriku od Sinajskog poluostrva. Čak ni uz pomoć plime, vlasti nisu uspele da gurnu kontejnerski brod pod zastavom Paname i traže nove ideje da ga oslobode.

Zbog pometnje koju je izazvala blokada kanala, japanski vlasnik broda se čak izvinio.

- Odlučni smo da naporno radima na rešavanju ove situacije što je pre moguće - saopštila je firma "Šoei Kisen Kaiša Ltd.". "Želimo da se izvinimo svima pogođenim ovim slučajem, uključujući brodove koji putuju i planiraju da putuju kroz Suecki kanal".

Dok su se napori za oslobađanje broda nastavljali po dnevnom svetlu u četvrtak, zvaničnik uprave "Egipatskog kanala" rekao je za AP da se radnici nadaju da će izbeći istovar kontejnera s broda jer bi im za to trebali dani i jer bi to produžilo prekid plovidbe.

Do sada su bageri pokušali da očiste mulj oko masivnog broda. Tegljači su ga gurali popreko, pokušavajući da ga pokrenu. Sa obale je bar jedan rovokopač kopao peščanu obalu kanala u koju se zabio pramac broda i zaorao je. Međutim, satelitske fotografije snimljene u četvrtak i analizirane u agenciji AP, pokazale su da je brod i dalje pođednako zaglavljen kao i pre dva dana.

Brod je ostao zaglavljen i u četvrtak uveče, uprkos "kontinuiranim" naporima da zaplovi, po rečima pružaoca kanalskih usluga "Leth Agencies".

General-potpukovnik Osama Rabei, šef uprave kanala, rekao je da plovidbe neće biti dok "Evergreen" ne zapluta.

Tim "Boskalisa", holandske firme specijalizovane za spasavanje brodova, stigao je u četvrtak na kanal, a jedan od njenih najviših zvaničnika upozorio da bi pomeranje broda moglo potrajati "svakako danima, a i nedeljama".

Tim firme SMIT, podružnice "Boskalisa", "proveo je dan obavljajući inspekciju i praveći proračune kako bi procenio stanje plovila i plan kako da ponovo zaplovi", rekao je za AP portparol Martijn Skutever, ne iznoseći rok ni za to.

Uprava Sueckog kanala rekla je da je jedna ideja o kojoj je diskutovao taj tim, struganje dna kanala oko broda.

Predsedavajući "Boskalisa", Peter Berdovski, opisao je u sredu taj brod kao "vrlo teškog kita na plaži". "Tliki brod s tovarom te težinom, zaista se ne može izvući. Možete to zaboraviti", rekao je holandskom programu vesti "Nieuvsuur".

"Bernhard Sćulte Shipmanagement" - kompanija koja upravlja brodom "Evergreen, rekla je da je 25-člana posada na sigurnom. Kompanija "Shoei Kisen Kaisha" rekla je da je sva posada iz Indije.

Na brodu su, kako bi ga vodili, bila dva pilota iz uprave Egipatskog kanala kada se nasukao u utorak oko 7.45 ujutro, rekla je firma "Bernhard Sćulte Shipmanagement".

Pružalac usluga kanala, firma "Leth Agencies" rekla je da najmanje 150 brodova čeka da se "Evergreen" odsuče, uključujući i brodove u blizini Port Saida, na Sredozemnom moru, Port Sueca, na Crvenom moru, i one koji su zaglavili u kanalskom sistemu, u Velikom gorkom jezeru Egipta.

Teretni brodovi koji su već u kanalu iza "Evergreen" otploviće unazad ka jugu do Port Sueca da bi oslobodili kanal, saopštila je kompanija "Leth Agencies". Vlasti se nadaju da će tako moći da se izvuče i "Evergreen" kada ga oslobode.

Ali još mnogo brodova je već na putu ka kanalu.

Koristeći podatke o brodovima sa sistema "Automatic Identification System trackers", kompanija za podatke "Refinitiv" je agenciji AP dala analizu koja pokazuje da više od 300 brodova plovi ka kanalu gde stižu u naredne dve nedelje.

Neki brodovi bi mogli da promene kurs, ali broj brodova koji Suecki kanal navode kao odredište, pokazuje da će kašnjenje biti još veće za brodare koji su ionako pod pritiskom usred pandemije koronavirusa.

- Blokada nečega poput Sueckog kanala, zaista izaziva lančanu štetu, kao padanje niza domina - rekao je Lars Jensen, izvršni direktor danske kompanije "SeaIntelligence Consulting". "Posledica neće biti samo jednostavna, neposredna - kašnjenje tereta tokom nekoliko nedelja, već će za lanac snabdevanja posledice trajati nekoliko meseci".


"Evergreen Marine Corp.", velika tajvanska brodarska kompanija koja upravlja brodom, rekla je da je "Evergreen" pogurao jak vetar dok je ulazio u kanal, što su ranije govorili i egipatski zvaničnici. Jak vetar i peščana oluja zahvatili s to područje u utorak, s naletima vetrova do 50 kilometara na sat.

Mada je prvobitni izveštaj nagveštavao je da je na brodu nestalo struje pred nasukavanje, firma "Bernhard Sćulte Shipmanagement" je to porekla.

- Početna istraga isključuju bilo kakav mehanički ili kvar motora kao uzrok nasukavanja - rekla je kompanija.

U Japanu je glavni sekretar Vlade, Katsunobu Kato, rekao novinarima da je Suecki kanal deo presudne međunarodne morske putanje i da Vlada prikuplja informacije i sarađuje s vlastima Egipta.

Zatvaranje kanala bi moglo uticati na isporuke nafte i gasa ;s Bliskog istoka Evropi, koje idu ;kroz taj kanal da se ne bi plovilo oko cele Afrike. Cena međunarodne referentne nafte "brent" porasla je u četvrtak ba iznad 61 dolar po barelu.

Gledano ukupno, piše brodarski časopis "Lloid's List", svakog dana kada je Suecki kanal zatvoren, ometa se prevoz robe vrednosti veće od devet milijardi dolara koja prolazi tim plovnim putem. Četvrtinu celokupnog prometa Sueckog kanala dnevno line brodovi za prevoz kontejnera, poput broda "Evergreen", navodi britanski časopis.

"Evergreen", izgrađen 2018. godine, dužine od skoro 400 metara i širine 59 metara, među najvećim je teretnim brodovima na svetu. Može da ponese 20.000 kontejnera. On je na sadašnjem putovanju kontejnere utovario u lukama u Kini i krenuo ka Roterdamu, u Holandiji.

Suecki kanal, otvoren 1869. godine, presudna je veza za prevoz nafte, prirodnog gasa i drugog tereta. On je i jedan od navažnijih izvora devizne zarade Egipta. Vlada predsednika Abdel-Fataha el-Sisija je 2015. godine završila veliko proširenje kanala, omogućavajući mu da primi najveća svetska plovila. Međutim, "Evergreen" se nasukao južno od tog novog dela kanala.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.