NavMenu

Pripreme za autoput - Demineri na deonici Sremska Rača-Kuzmin

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 25.03.2021. 15:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stockr/shuttersdtock.com)Ilustracija
Počelo je čišćenje eksplozivnih ostataka rata s površina u zoni mosta kod Sremske Rače i duž planirane trase budućeg autoputa Beograd–Sarajevo, deonica Sremska Rača - Kuzmin.

- Projekat je izrađen saglasno zahtevu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao finansijera i JP Putevi Srbije, kao investitora radova na izgradnji drumskog mosta preko reke Save kod Sremske Rače u okviru izgradnje auto-puta za Sarajevo, deonica Sremska Rača - Kuzmin - saopštio je Centar za razminiranje Srbije.

Površina koju je potrebno očistiti od eksplozivnih ostataka nalazi se na teritoriji u rejonima sremskih sela Kuzmin, Bosut i Sremska Rača, a uključuje vodeni prostor gde će biti izgrađen drumski most preko Save kod Sremske Rače, kao i površinu na kojoj će se graditi auto-put za Sarajevo, deonica Sremska Rača - Kuzmin. Ukupna površina, uključujući vodotokove i ukrštanja sa vodotokovima i putevima, koju treba očistiti iznosi 1.939.000 m2.

Nakon čišćenja od minsko-eksplozivnih sredstava s ovih površina, otkloniće se opasnost koju oni predstavljaju za izgradnju auto-puta. Time će se stvoriti uslovi za bezbednu realizaciju, za našu zemlju, izuzetno važnog infrastrukturnog projekta putne infrastrukture, koji će doprineti regionalnom povezivanju.

Centar je u saradnji sa ITF-om organizovao izviđanje na prostoru od oko 10.000.000 m2 za koji se sumnjalo da je miniran u pograničnom području s Hrvatskom, u selima Jamena, Morović i Batrovci u opštini Šid. Utvrđeno je da su protivpešadijske i protivtenkovske mine bile postavljene na površini od 5.906.791 m2.

Razminiranje navedenog prostora završeno je 10. novembra 2009. godine, prema 44 projekta Centra. Pronađeno je i uništeno 5.139 raznih vrsta mina. Razminirano zemljište je vraćeno na upotrebu i bezbedno se koristi. Na teritoriji Srbije, u pograničnom području sa Hrvatskom više nema minskih polja. Zalihe protivpešadijskih mina su uništene u maju 2007. godine, saopštio je ranije Centar za razminiranje Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Građevina

RGZ: Ministar Vesić godinama pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu katastra

Republički geodetski zavod ocenio je da "ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu Republičkog geodetskog zavoda". - Uprkos našim upozorenjima, ministar je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu važnu instituciju - navodi se u saopštenju RGZ. Dodaje se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.