NavMenu

Koliki je značaj dizajnerskih i kvalitetnih materijala u izgradnji za budućnost?

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.03.2021. 10:49
Komentari
Podeli
Diplomatsko naselje u Rijadu (Foto: Print screen / Anarhitect / Šesta srpska konferencija o razvoju nekretnina i infrastrukture)Diplomatsko naselje u Rijadu
Povezivanje budućih investicija sa održivošću bila je jedna od tema na Šestoj srpskoj konferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture. O tome koliki je značaj dizajnerskih i kvalitetnih materijala u izgradnji za budućnost, Dragana Korica, izvršna direktorka Saveta zelene gradnje Srbije, razgovarala je sa mladim arhitektama Džonatanom Ešmorem (Jonathan Ashmore) i Milenom Stojković.

Predstavljeno je pet ključnih tačaka: klimatska neutralnost, cirkularna ekonomija, standardi, zeleno investiranje i zelena agenda Evrope.

- Gradovi se danas utrkuju po pitanju ugljenične neutralnosti, a kompanije idu ka istom tom cilju. Bitna je optimizacija resursa i povećanje njihove efikasnosti, ali i standardi, koje je neophodno implementirati u životni ciklus samog objekta. Trebalo bi da postanu opšteprihvaćeni. Primetan je i zaokret finansiranja ka zelenom investiranju, a zelena agenda Evrope proširuje se i na Zapadni Balkan. Ugljenični otisak će biti nešto o čemu ćemo morati da vodimo računa – istakla je Korica.

Džonatan Ešmor, arhitekta i osnivač Anarchitect iz Velike Britanije, istakao je važnost razumevanja lokalnog konteksta i perspektive, kulture, kada je reč o projektovanju i realizaciji projekta, kao i da je važno koristiti lokalne materijale.

- Način gradnje drugačiji je u različitim delovima sveta, ali je uvek važno naglasititi značaj održivosti i pasivnog dizajna. Dobrobit predstavlja vezu između potreba i održivosti. Ključ je da uvek budete u kontaktu sa timom na terenu - ističe Ešmor.

Dodao je i da je klimatska kriza naglašena tokom pandemije, te da moramo biti povezani sa prirodom.

Milena Stojkovic, analitičar za životnu sredinu , arhitekta i pridruženi partner u Foster + Partners iz Velike Britanije rekla je da je ranije fokus bio na operativnoj energiji, a da danas u dizajnu svaki potez mora da bude proračunat sa aspekta životnog ciklusa zgrade. Istakla je i da se posmatra ugrađeni ugljenik samog materijala, te da se teži ka njegovom smanjenju.

Napomenula je i u čemu je značaj sertifikata:

- Sertifikati su sjajna stvar u zemljama koje nemaju strogu kontrolu kvaliteta. Oni takođe razvijaju i građevinsku industriju, jer se pokreće proizvodnja materijala koji nedostaju.

Zaključila je da je važno da poznajemo kako zgrade funkcionišu, koliko troše energije, vode, ali i da se međusobnim takmičenjem stvara bolja situacija.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.