NavMenu

Evropi treba 300 mlrd EUR ako želi superbrzu 5G mrežu

Izvor: Tanjug Četvrtak, 25.03.2021. 08:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: asharkyu/shutterstock.com)Ilustracija
Evropa treba da upumpa 300 mlrd EUR (355 mlrd USD) u telekomunikacionu infrastrukturu do 2025. godine ako želi da uvede superbrzu 5G mrežu u 27-člani blok, kako bi podstakla ekonomski rast i iskoristila potencijal te tehnologije, prema danas objavljenoj studiji konsultantske kuće BCG.

Studija, koju je naručila grupa za lobiranje u telekomunikacijama ETNO, stiže u vreme kad Evropska unija polaže nade da će je 5G izvući iz recesije izazvane pandemijom kovid-19 i da će joj omogućiti da preuzme vodeću ulogu u oblasi Interneta stvari, odnosno uređaja povezanih na mrežu, prenosi Rojters.

Međutim, telekomunikacioni operateri u EU nisu voljni da ulažu u 5G mreže, koje bi mogle da podrže pametne fabrike i autonomne automobile, zbog velikih izdataka, i navode da ih stroga antimonopolska pravila EU sprečavaju da udruživanjem snaga uđu u ove skupe projekte.

- Potrebno je 150 mlrd EUR da se u Evropi ostvari potpun 5G scenario, dok je dodatnih 150 mlrd EUR potrebno da se završila nadogradnja fiksne infrastrukture za gigabitne brzine - navodi se u izveštaju.

Telekomunikacioni operateri su razočarani i zbog kašnjenja tendera za 5G spektar, odnosno za dodelu frekvencija, zbog preusmeravanja fokusa država članica na pandemiju.

U studiji se predlaže nekoliko mera koje bi vlade i regulatori mogli da primene za jačanje telekomunikacione industrije.

- Jedan od tih koraka je prihvatanje novih modela vlasništva, uključujući svojevoljno deljenje infrastrukture, što može da ubrza uvođenje mreže, da smanji ukupan uticaj na životnu sredinu i poveća transfer znanja među partnerima - navodi se u izveštaju.

Ublažavanje pravila kako bi se omogućilo pružaocima telekomunikacionih usluga da sarađuju i koinvestiraju, ili odvajanje izgradnje infrastrukture od delatnosti pružanja telekomunikacionih usluga preduzeća, takođe su neki od predloga iznetih u studiji.

Na kraju, predlaže se da se evropskim operaterima dozvoli da monetizuju promet podataka na svojim mrežama kako bi sustigli rivale kao što su Gugl, Fejsbuk, Majkrosoft i drugi tehnološki giganti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.