NavMenu

Muzej staklarstva u Paraćinu šansa za ekonomski razvoj

Izvor: eKapija Sreda, 24.03.2021. 12:08
Komentari
Podeli
(Foto: happydancing/shutterstock.com)
Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obišla je danas u Paraćinu zgradu budućeg muzeja staklarstva, koji će predstavljati spoj kulture i industrijskog nasleđa i čuvati bogato staklarsko nasleđe ovog grada.

Gojković je tom prilikom istakla da će, zahvaljujući ovom projektu, Paraćin i Srbija biti prepoznati u regionu, ali i u svetu, s obzirom na to da je Unesko odredio 2022. godinu za godinu stakla, saopštila je Vlada Srbije.

Ona je iskazala interesovanje i za mogućnosti razvoja ovog grada i u oblasti kulture, kao i kroz spoj umetnosti i industrije, što bi svakako doprinelo lokalnom ekonomskom razvoju.

Potpredsednica Vlade je objasnila da će budući muzej staklarstva doneti i nove sadržaje kulture u Paraćin, ali i stvoriti uslove za nove izložbe, radionice i edukacije za decu.

Paraćin, kako je ocenila, ima izrazito velike mogućnosti da bude u najužem izboru u projektu "Prestonica kulture Srbije", koji je pokrenulo resorno ministarstvo.

Prema njenim rečima, uz ozbiljan rad i trud lokalne samouprave, ljudi koji žive za umetnost u ovom gradu i uz podršku svih građana, Paraćin može da postane "Prestonica kulture Srbije" 2023. godine.

Gojković je u okviru posete Paraćinu obišla i Kulturni centar, gde se sada nalazi paraćinska galerija, a razgovarala je i sa predsednikom Opštine Vladimirom Milićevićem, koji ju je upoznao sa tim da "Srpska fabrika stakla" ima veoma važne eksponate, koji datiraju od 1907. godine.

Ministarka je obilaskom Paraćina nastavila posete lokalnim samoupravama kako bi se upoznala sa kapacitetima svih gradova i opština, planovima rada čelnika lokalnih samouprava, pre svega što se tiče infrastrukturnih projekata u kulturi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.