NavMenu

Rusija planira da utrostruči proizvodnju tečnog gasa u narednih 15 godina

Izvor: seebiz.eu Sreda, 24.03.2021. 08:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Albina Glisic/shutterstock.com)Ilustracija
Rusija namerava da utrostruči proizvodnju tečnog prirodnog gasa u sledećih 15 godina.

Razlog tome je procena da će potražnja rasti snažnije od potražnje za gasom iz gasovoda, objavila je vlada u Moskvi.

Cilj je proizvoditi 140 miliona tona tečnog prirodnog gasa godišnje, odlučila je ruska vlada u ponedeljak, prenosi Seebiz.

Da bi se taj cilj postigao, vlada će ubuduće snažnije promovisati kompanije, koristiti više ruskih tehnologija u proizvodnji i kreirati podsticaje za istraživanje na Arktiku, bogatom sirovinama.

Među područjima na kojima bi se proizvodnja mogla povećati vlada izdvaja Severni ledeni okean i Pacifik.

Oko 20% tečnog prirodnog gasa na svetskom tržištu trebalo bi ubuduće dolaziti iz Rusije, rekao je potpredsednik vlade i ministar energetike Aleksandar Novak.

Ovaj gas će se koristiti za proizvodnju električne energije, ali i kao gorivo za vozila i brodove, naveo je Novak, dodavši da će potražnja za tečnim gasom rasti brže od potražnje za gasom koji se transportuje cevovodima.


Rusija dostavlja Evropi gas gasovodima, a projekat koji bi trebalo da poveća isporuke preko Baltičkog mora do Nemačke izazvao je spor sa SAD-om, ali i pojedinim evropskim zemljama.

Vašington se protivi Severnom toku 2 jer se boji da će njegovi evropski partneri postati previše zavisni od Rusije. Pristalice gasovoda optužuju pak SAD da želi da istisne ruski gas i zameniti ga svojim tečnim prirodnim gasom, navodi agencija Dpa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.