NavMenu

Više od 40 žena dobilo sertifikate za tkanje i izradu tradicionalnih rukotvorina

Izvor: Tanjug Utorak, 23.03.2021. 14:28
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Više od 40 žena koje su obučene za tkanje tokom tri radionice za izradu tradicionalnih rukotvorina organizovane u okviru projekta "Društveno ekonomska afirmacija žena u uslovima pandemije", dobilo je danas sertifikat na svečanosti u Palati Srbija.

Najuspešnije među njima, Katarina Car iz Sombora, Ivana Jović iz Pančeva i Anica Jelenković iz Sremske Mitrovice koje su obuku prošle u organizaciji Etno mreže nagrađene su i opremom za rad.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović istakla je da ove vredne žene godinama radeći šalju lepe misli i želje kroz rukotvorine ka celom svetu.

- Ekonomsko osnaživanje žena jeste pravi put. Možda i jedini put ne samo za dobrobit porodice i društva, nego pre svega za dobrobit žena, a to je i jedan od ključnih faktora za smanjenje nasilja nad ženama i devojčicama koje danas na žalost u celom svetu beleži rast - rekla je Mihajlovićeva.

Projekat "Uposlimo 1.000 žena" još nije završen do kraja, zapposleno je do sada 766 žena, pa aktivnosti moraju da se ubrzaju posebno jer je pandemija donela nove posledice za status žena.

- Mi kao rodno senzitivna i rodno odgovorna Vlada Srbije, koja ima veliki broj ministarki, kroz puno zakona koje spremamo, radimo zajedno sa predstavnicima i udruženjima žena da ti zakoni zaista stvore jednake uslove za uključivanje kulturni, društveni i politički život svih žena - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je poželela da posle srpskih salona sa najlepšim rukotvorinama u zgradi Vlade Srbije i Pokrajinske vlade Vojvodine, kao i takvog salona u Ministarstvu spoljnih poslova, i prostor Palate Srbija bude ukrašen rukotvorinama žena.

- Da tako dođemo do magične brojke da smo zaposlili 1.000 žena kroz naš projekat - rekla je ona i pozvala sve društveno odgovorne kompanije i partnere da rade na ekonomskom osnaživanju žena kroz pomoć u edukaciji i plasmanu rukotvorina u svet.

Realizaciju projekta omogućila je Fondacija za lokalne inicijative Kanade a zamenik ambasadora te zemlje u Srbiji Brajan Ebel izrazio je zadovoljstvo jer se kroz projekat koji ekonomski osnažuje žene i brine o devojčicama prenose vrednosti koje su bitne toj zemlji.

Dodao je da je uspešno realizovan projekat neguje kulturne vrednosti, obezbeđuje inkluzivnost i učešće žena i marginalizovanih grupa u javnom životu.

Ambasador Belgije, zemlje koja je stala iza jedne od radionica, Kun Adam istakao je da je posećujući ženske radionice bio svedok energije, dinamike i posvećenosti koja u njima vlada.

Radionice podstiču borbu za rodnu ravnopravnost i prava žena, poručio je Adam i dodao da se nada da će one pomoći i u borbi sa posledicama pandemije.

Ambasador Izraela Jahel Vilan naveo je više projekata u kojima uspešno sarađuju sa NALED-om a simbolično je uručen i ček organizacije izraelske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju MAŠAV koji omogućava nabavku vune, osnovnog materijala korišćenog u radionicama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.12.2023.  |  IT, Telekomunikacije

Potpisan Memorandum o razumevanju između Ministarstva nauke i Microsofta

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor kompanije Microsoft u Srbiji Milan Gospić potpisali su Memorandum o razumevanju, koji otvara nova vrata za naše istraživače, startape i studente. Prema njenim rečima, na ovaj način će sada sva inovativna rešenja od Microsoftabiti omogućena našim istraživačima i studentima. Kompanija Microsoft ima ogroman istraživačno-razvojni centar u Srbiji i jedna je od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.