NavMenu

Kompanija Here mapira Srbiju u 3D tehnologiji

Izvor: eKapija Utorak, 23.03.2021. 12:30
Komentari
Podeli
(Foto: Radu Razvan/shutterstock.com)
Kompanija Here Tehnolodžis (Technologies), koja se bavi uslugama digitalnog mapiranja i lokacijskih servisa, najavila je da će ovog proleća mapirati delove Srbije visoko preciznom trodimenzionalnom (3D) tehnologijom u okviru napora da ponudi najnaprednije mape sveta.

Kako se navodi u saopštenju kompanije sa sedištem u Amsterdamu, Here planira da vozi ulicama Srbije od aprila do juna 2021. godine, koristeći automobil opremljen tehnologijom za snimanje visoko preciznih podataka o putevima, uključujući vertikalnu i horizontalnu saobraćajnu signalizaciju.

Jasno obeležen Here automobil će u 3D tehnologiji praviti panoramske snimke ulica i interesnih tačaka kao što su prodavnice, benzinske pumpe i restorani.

Informacije će se koristiti u izradi bogatih i detaljnih mapa Srbije dizajniranih da podrže autonomna vozila i druge napredne usluge koje poboljšavaju bezbednost na putevima, smanjuju zagušenja u saobraćaju i omogućavaju ljudima da se lakše kreću gradskim područjima.

U narednim mesecima, vozilo će saobraćati glavnim putevima širom zemlje i ulicama određenih gradova, a čitav postupak snimanja će se odvijati bez zaustavljanja i uticaja na normalan tok saobraćaja, navodi se u saopštenju.


HERE je posvećen poštovanju i zaštiti privatnosti. Sakupljeni panoramski snimci ulica se čuvaju najpre u vozilu, a kasnije prenose u kriptovanom obliku i čuvaju u sigurnom objektu.

Snimci se dalje obrađuju korišćenjem naprednih algoritama za otkrivanje i zamagljivanje lica i registarskih tablica. Panoramski snimci se objavljuju tek kada su lica i brojevi registarskih tablica zamagljeni.

U izuzetno retkim slučajevima kada snimak nije pravilno zamagljen, HERE olakšava svakome da ovo prijavi. Jednostavno kada otvorite snimak, kliknite na link "Report image" (Prijavi sliku) u donjem levom uglu mape, pojašnjava se u saopštenju kompanije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.