NavMenu

Novi izazovi, novi prioriteti - Kako da ubrzate digitalizaciju u eri promena?

Izvor: Promo Sreda, 24.03.2021. 08:19
Komentari
Podeli

Poslovni svet se menja i kompanije imaju nove prioritete: uspostavljanje rada na daljinu, smanjenje kapitalnih troškova i prilagođavanje biznis modela novim tržišnim zahtevima. Digitalna transformacija je važan element ovih inicijativa, kao i njen katalizator - cloud computing.

Pod uticajem digitalizacije menjaju se ne samo poslovni procesi, već i potrebe zaposlenih, i očekivanja klijenata. Reč je, dakle, je sveobuhvatnoj transformaciji koja se iz IT sfere prenosi na celokupno poslovanje i koja, s obzirom na značaj i opseg promena, postaje imperativ svetskih, ali i domaćih kompanija.

Digitalizacija u Srbiji: prepreke i prioriteti

Poslovna zajednica u Srbiji prepoznaje vrednost novih tehnologija. Kompanije u raznim industrijama, poput finansija i e-commerca, već koriste cloud platforme za isporuku digitalnih servisa. Međutim, digitalizacija se i dalje odvija relativno sporo, uglavnom iz dva razloga. Prvi je nedostatak ekspertize za sprovođenje digitalnih inicijativa. Drugi je, često neosnovan, ali razumljiv i opravdan strah od promena. Ako vam IT nije osnovna delatnost, ako niste sigurni koje rešenje da izaberete i kako da izbegnete rizike usvajanja nove tehnologije, cloud transformacija može da bude izazov. Mainstream, vodeća kompanija u regionu za pružanje cloud i managed hosting usluga, smatra da svaki transformacioni projekat iziskuje dugoročnu viziju.

- Iskustvo nas uči da se digitalna transformacija razlikuje od slučaja do slučaja, a da se najbolji rezultati postižu kada se cloud rešenja stave u službu konkretnih biznis procesa ili infrastrukturnih elemenata kompanije. Ova rešenja donose veliku prednost: ne zahtevaju investicije u fizičku infrastrukturu. Ono što je važno, i što je fokus naših inženjera, je da prednosti ne budu jednokratne, da se kroz migraciju na cloud postave osnove za dugoročno unapređenje poslovanja - kaže Goran Milošević, Service Delivery Director, Mainstream.

Kako bi pomogao klijentima da omoguće kontinuiran rast, Mainstream je izgradio raznovrstan portfolio cloud rešenja i snažne tehnološkekompetencije. Više od 150 kompanija, kao što su Nelt Grupa, MKA Grupa, Gigatron, Gomex i AIK Banka, ubrzalo je digitalizaciju uz podršku Mainstream eksperata. Svi projekti u Srbiji i regionu obezbedili su uvećanje efikasnosti i bezbednosti, a ključ uspeha je prilagođavanje cloud tehnologija pojedinačnom klijentu.

(Foto: Shutterstock.com / ra2 studio)

Cloud transformacija: dva ključna elementa

Zahvaljujući partnerstvu sa public cloud provajderima kao što su Microsoft Azure, Amazon Web Services i Google Cloud, kao i sopstvenoj Mainstream Enterprise Cloud platformi, Mainstream na domaće tržište plasira vodeće svetske tehnologije. Svi servisi su u službi stvaranja vrednosti za klijente i sve ih karakterišu prednosti u odnosu na zastarele IT sisteme. Međutim, ne postoji jedinstvena platforma za sve potrebe.

Da bi kompanija "otključala" potencijal cloud-a, važno je da rešenje odgovara njenom trenutnom okruženju i zahtevima, kao i da otvara prilike za dalju modernizaciju. Mainstream pomaže klijentima da pospeše cloud transformaciju uz dva ključna elementa podrške:

  • Procena tehničkih kapaciteta i potencijala za optimizaciju IT infrastrukture

Kroz blisku saradnju sa klijentom, Mainstream stručnjaci prikupljaju i analiziraju podatke o infrastrukturnim i aplikativnim resursima kompanije. Cilj ove analize je da se otkrije, a zatim i premosti jaz između trenutnog i željenog stanja sa aspekta bezbednosti, troškovne efikasnosti i sposobnosti IT infrastrukture da odgovori na buduće potrebe. Saznajte kako je ta analiza izgledala u jednom od najvećih poslovnih sistema u regionu.

  • Analiza izdvodljivosti cloud implementacije

Polazeći od biznis strategije, definiše se na koji način IT infrastruktura treba da podrži poslovne procese i realizaciju kompanijskih planova. Tu nije reč samo o performansu; fokus je i na isplativom korišćenju cloud resursa za specifične procese. Mainstream vodi klijenta od samog početka – analize trenutnog stanja do razvoja akcionog plana za prelazak na cloud operativni model. Pri izboru platforme, ispituju se različite mogućnosti privatnih i javnih cloud rešenja, i definiše "best-fit" za konkretne scenarije migracije.

(Foto: Mainstream)

Podrška za razvoj novih digitalnih inicijativa

Kao pouzdan partner za uspostavljanje digitalnih temelja, Mainstream je tu da klijentima ponudi ne samo tehnologiju, već i ekspertizu za ubrzanje poslovne transformacije. Kada je velika regionalna kompanija u cilju unapređenja poslovanja odlučila da sprovede procenu digitalne zrelosti, Mainstream stručnjaci su dali svoj doprinos projektu u procesima analize i kreiranja preporuka. Fokusirajući se na analizu planiranih aktivnosti, izazova i željenih uspeha, Mainstream je identifikovao oblasti za tehničko unapređenje, kao i prioritete za digitalizaciju. Više informacija o projektu pogledajte OVDE.

Želite da pokrenete transformaciju svog poslovanja? Zakažite konsultacije sa Mainstream ekspertima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.