NavMenu

Brzi put Iverak-Lajkovac biće gotov do decembra 2022.

Izvor: Beta Utorak, 23.03.2021. 10:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jocic/shutterstock.com)Ilustracija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je obišao radove na izgradnji brze saobraćajnice od Iverka do Lajkovca, koja će Valjevo povezati sa auto-putem Miloš Veliki.

Glavni izvođač radova je kineska kompanija Čajna Šandong (China Shandong) čiji su predstavnici danas potvrdili da će saobraćajnica, duga 18,3 kilometra, biti završena do kraja 2022. godine.

Vučić je podsetio da je ugovorom predviđeno da saobraćajanica bude gotova do decembra 2023. tako da će godinu dana pre roka radovi biti završeni.

- Ovaj kraj će da oživi izgradnjom putne infrastrukture i ljudi iz Valjeva više neće da se sele za Beograd - rekao je Vučić.

Radovi koji su počeli krajem juna prošle godine, koštaće 158 mil EUR.

Na trasi će se nalaziti 25 objekata, jedna petlja i 19 mostova, a brza saobraćajnica imaće po dve trake u oba smera i projektovana je za brzinu do 100 kilometara na sat.


Velika ulaganja i nemački investitor

Predsednik Srbije je istakao i da će ono što decenijama nije ulagano u Valjevo, po pitanju strateške infrastrukture, biti urađeno u narednih godinu-dve-tri.

- Od dovođenja centralnog gasovoda od Orlovače do Valjeva, vrednosti oko 29 mil EUR, potom snabdevanja valjevskih naselja gasom, vredno 14,3 mil EUR, a kada se doda i gasifikacija za industrijsku zonu, to dođe ukupno 45 mil EUR - naveo je on i podsetio da će se graditi i tri prečistača za otpadne vode.

Prema njegovim rečima, očekuje se i završtak projekta rekonstrukcije Opšte bolnice u Valjevu, vredne više od 12 mil EUR.

Za oko 20 dana, Vučić očekuje potpisivanje prvog sporazuma o izgradnji fabrike u Valjevu, "važne nemačke kompanije", gde će, prema njegovim rečima, prosečna plata biti oko 1.000 EUR a dodao je da se nada i fabrici još jedne kompanije, ali nije želeo da iznosi detalje.

Dodao je da će se razmatrati da li se brzo može uložiti osam miliona evra u izgrađu Lajkovačke obilaznice.


Vučić je najavio da će sledeće godine početi da se gradi i autoput od Beograda do Zrenjanina i pozvao kineske kompanije da se pripreme za taj projekat.

Dodao je da će vrlo brzo biti pripremljen projekat za autoput do Zrenjanina.

- Tim autoputem bismo uvezali celu Bačku i Banat - kazao je Vučić i naveo da će država biti spremna za razgovore sa kineskim izvođačem do kraja godine, te da bi radovi mogli da počnu 2022. godine.

Podsetio je na plan da se izgadi autoput od Beograda do Zrenjanina, Fruškogorski koridor od Rume do Novog Sada, kao i deonica od Novog Sada do Zrenjanina.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo kazala je da infrastruktura predstavlja najvažniju oblast saradnje Kine i Srbije.

- Kineske kompanije mogu da podele svoje iskustvo i tehnologiju sa srpskim partnerima i mogu da doprinesu ekonomskom razvoju Srbije - kazala je ona.

Obilasku radova prisustvovali su i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i v.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.