NavMenu

BiH dobija solarni park vredan 50 mil EUR

Izvor: Nezavisne novine Ponedeljak, 22.03.2021. 16:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock)Ilustracija
Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona dobilo je saglasnost Opštinskog veća Bosanski Petrovac za pokretanje postupka dodele koncesije na području ove opštine za solarnu proizvodnju električne energije.

Ovo je potvrdio resorni ministar Nijaz Kadirić, istakavši da se radi o projektu izgradnje najvećeg solarnog parka u celoj BiH.

- Vrednost ukupne investicije prelazi 100 mil KM (50 mil EUR), a sva proizvodnja bi se izvozila. Mi ćemo ići u izmenu Zakona o koncesijama da u celosti ispoštujemo zakonske obaveze u proceduri dodjele ove koncesije, a biće raspisan i međunarodni javni poziv - istakao je Kadirić.

Prema njegovim rečima, odranije postoji interesovanje renomiranih investitora koji su se u više navrata do sada obraćali Vladi USK.

- Zadali smo sebi okvir da sav posao završimo u ovoj godini uključujući i sam početak radova na terenu - kazao je Kadirić.

- Opština Bosanski Petrovac polaže velike nade u najavljene projekte izgradnje solarnog parka i energetskih postrojenja za transmisiju sunčeve svetlosti u električnu energiju - potvrdio je i Mahmut Jukić, načelnik te opštine, koja spada među nerazvijenije u Unsko-sanskom kantonu.

Prema njegovim rečima, lokalne vlasti pozdravljaju takve projekte te će pružiti svu potrebnu pomoć i podršku u njihovoj realizaciji.

- Tačno je da je Vlada USK pokrenula aktivnosti u vezi s izgradnjom velikog solarnog parka na lokalitetu Bjelajski Vaganac, tamo su provedena istraživanja i tražili su da Opštinsko veće da svoju saglasnost za postupak dodele koncesije investitorima. Radi se o zemljištu površine oko 150 hektara, a solarni park koji bi se gradio imao bi snagu 90 megavata i bio bi najveći u zemlji - kazao je Jukić.

Prema njegovim rečima, realizacija ovakvog projekta imala bi višestruko pozitivne ekonomske efekte po ovu lokalnu zajednicu, koja je među najnerazvijenijim u Unsko-sanskom kantonu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.