NavMenu

Na novosadskim gradilištima angažovano 11.500 neimara - Manjka kvalitetne radne snage

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 22.03.2021. 15:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Scott Blake/unsplash)Ilustracija
Na novosadskim gradilištima angažovano je oko 11.500 radnika, a kako za Dnevnik objašnjava predsednik Sindikata građevinarstva Vojvodine i Novog Sada Josip Modić, to je veliki pomak u odnosu na period nakon privatizacije kada ih je bilo svega 5.500.

- Mnoga preduzeća su 2010. godine otišla u stečaj, kvalitetni majstori u inostranstvo, a bez posla je ostalo oko 38.000 radnika, pa je rad na crno cvetao - podseća on.

Građevinska industrija se sada oporavila i beleži rast od 5,9%, najveći među privrednim granama.

Prema Modićevim rečima, treba imati u vidu da je na građevinarstvo direktno "naslonjeno" 28 privrednih grana, a više od 40 indirektno. Pored toga, što više posla ima za neimare, to će se više novca sliti kako u republički, tako i u gradski budžet.

Modić, ipak, napominje da uvek manjka kvalitetne radne snage, jer su mnogi majstori otišli u inostranstvo u potrazi za većom zaradom, pa su najdeficitarniji tesari, armirači, električari, varioci... Taj nedostatak se, kaže, nadomešta prekvalifikacijom.

Osim toga, u Novi Sad dolaze i radnici s juga države gde se manje gradi, rekao je sagovornik Dnevnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.