NavMenu

"Kalkanski krugovi" za investitorski urbanizam na Bukulji - Plan da se lepotica Šumadije turistima približi očuvanjem prirode

Izvor: eKapija Ponedeljak, 22.03.2021. 13:26
Komentari
Podeli
(Foto: Ivan Aleksic/Unsplash)
Planina Bukulja, nova zvezda domaće serije Kalkanski krugovi, sve više privlači izletnike, a posebno turiste koji žude za novim otkrićima. Kako nas je pandemija usmerila na istraživanje Srbije, veliki broj turista u želji za prirodom i aktivnim odmorom svoj dnevni odmor provodi na lepotici Šumadije, planini Bukulja.

Na Bukulji se nalaze objekti izgrađeni krajem 20. veka i uglavnom su to vikendice. Od prošle godine nekoliko vikendica je kategorisano i rade sa turistima. Takođe, na vrhu planine krajem 2020. otvoren je rekonstruisan i dograđen Planinarski dom i sada nosi naziv Restoran Bukulja. Iz Turističke organizacije Opštine Aranđelovac navode da im je želja da se ova planina u turističkoj ponudi istakne zaštitom prirode.

- Planina Bukulja nije lokacija za izgradnju velikih kompleksa i za sada naša želja je da se u turističkoj ponudi istaknemo time što smo uspeli da zaštitimo narušavanje prirodnog ambijenta. Udaljenost centra Aranđelovca od vrha planine Bukulje je samo 15 minuta vožnje, a sreću imamo i u tome što saobraćaj na samoj planini nije tranzitni, pa se na nju dovoze isključivo izletnici. Naša želja je da se i u budućnosti planina Bukulja zaštiti kao nacionalni park i time zaustave sve neplanske radnje koje proističu posle ekspanzije određene turističke destinacije - ističu iz Turističke organizacije.

Bukulja poseduje obeležene pešačke staze - staze zdravlja, izvore vode, par kategorisanih apartmana, dva jezera na kojima je zabranjeno kupanje jer se Aranđelovac snadbeva pijaćom vodom sa njih, međutim, izlet i fotografisanje su dozvoljeni. Uz usluge Konjičkog kluba, lepote Bukulje možete upoznati kroz jahanje.

Na vrhu se nalaze kafić i restoran, kao i osmatračnica visoka 19 metara sa koje se pruža pogled na čitavu Šumadiju.


Avantura park, info centar, novi mobilijar i uređenje igrališta

- Turistička organizacija Opštine Aranđelovac aktivno radi na unapređenju turističke ponude te je Osmatračnica i prilaz osmatračnici na vrhu investicija resornog Ministarstva i Turističke organizacije - navode iz TO.

Informativni centar biće otvoren do juna 2021. godine u sklopu veoma posećene Osmatračnice, a u planu je i oblaganje prilaza i usklađivanje sa prirodnim ambijentom.

- Postavljanje mobilijara do vrha i uređenje igrališta rade se ove godine, a u narednoj očekujemo avantura park i sadržaje koji će biti usklađeni u prirodni ambijent, a koji će svojom funkcionalnošću doprineti atraktivnosti lokacije - kažu iz TO.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.