NavMenu

Za živeli uvek postoji dovoljno razloga - Podrum Pevac nudi vino, zanatsko pivo, ali i rakiju sa listićima zlata (FOTO)

Izvor: eKapija Ponedeljak, 22.03.2021. 11:00
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / leohau)
"Za živeli uvek postoji dovoljno razloga" - moto je destilerije Pevac, koja se smestila u šumadijskom selu Cvetojevac. Od 2008. godine čuva tradiciju, uz korišćenje savremene tehnologije. Proizvodni kapacitet rakije dostiže 100.000 litara godišnje, dok je kapacitet vinarije 30.000 litara.

- Proizvodnja vina je puno zahtevnija, mnogo je teže proizvesti dobro vino i očuvati ga i taj proces počinje još u vinogradu - kaže za eKapiju direktor Podruma Pevac Aleksandar Stanković.

Rakije nastaju pažljivim procesom destilacije na savremenoj destilacionoj koloni od 500 litara, koju pokreće automatizovani parni kotao. Tako su iznedrene one autentičnih ukusa - dunje, kruške, šljive, maline, kajsije i loze. Stankovići nemaju svoje voće, pa plodove kupuju od kooperanata.

Iz ponude se posebno izdvojio "Zlatni Pevac" - rakija od dunje sa jestivim 23 karatnim listićima zlata.

- Najbolje ideje se dese slučajno i uglavnom u kafani. Tako je bilo i sa ovom rakijom - napominje sagovornik, dodajući da je proizvodnja ručna, zbog listića zlata.


Sa vinograda na šest hektara čuju se Kukuriku, Kokoda

Na padinama lokaliteta Rekovac nalaze se zasadi vinove loze na površini od šest hektara. Sorte koje se ovde mogu pronaći su: šardone, merlo, kaberne fran i kaberne sovinjon.

Podrum Pevac pažnju privlači i nazivima vina, kao što su Gušt, Zagrljaj, Kukuriku, Kokoda. Sagovornik eKapije posebno izdvaja Prokupac i Tamnjaniku, jer su to, kako ističe, srpske autohtone sorte.

Pevac se okitio i značajnim nagradama, pa tako i onima sa najvećeg balkanskog vinskog ocenjivanja BIWC, ali i sa svetskog nadmetanja u Beču (AWC).
Vina zanimljivih naziva (Foto: Podrum Pevac)Vina zanimljivih naziva

Kraft piva za odabrane

Da je ovo kuća za hedoniste, govori i podatak da proizvode i zanatsko, kraft pivo.

- Pre dve godine smo se upustili i u proizvodnju kraft piva i to lagera i pale ale, a ideja je da upotpunimo ponudu u našem restoranu, koji je u sklopu vinarije, i da za mali krug odabranih ugostitelja to pivo plasiramo i kupcima - kaže Stanković.


U planu apartmani, sportski tereni, novi zasadi…

Prave se i veliki planovi za budućnost - novi kompleks vinarije sa apartmanima i sportskim terenima, novi zasadi prokupca i tamjanike, kao i nekoliko novih proizvoda kojih nema na srpskom tržištu.

U sklopu destilerije i vinarije postoji degustaciona sala, moderno opremljena, za sve one koji žele da vide i probaju ono što Podrum Pevac trenutno proizvodi.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Podrum Pevac
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.