NavMenu

Turska lira snažno pala prema dolaru

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 22.03.2021. 10:28
Komentari
Podeli
Lira (Foto: Pixabay / PublicDomainPictures)Lira
Turska lira je pala danas na rekordno nizak nivo prema dolaru nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom vikenda iznenadio investitore smenom guvernera centralne banke Nadžija Agbala i imenovanjem na tu funkciju Sahapa Kavčioglua, kritičara visokih kamatnih stopa.

Na valutnim berzama u Aziji, lira se trgovala jutros po kursu od 8,10 lira za dolar, što je pad od 11% u odnosu na nivo na zatvaranju u petak. U jednom trenutku tokom trgovanja je čak bila u padu za 14,9%, na 8,4850 lira za dolar, približivši se istorijskom minimumu od 8,5800, izveštava Reuters.

Zabrinutost da će dešavanja s turskom lirom izazvati poremećaje na drugim finansijskim tržištima odrazila se na jačanje američkog dolara, valute koju investitori smatraju sigurnim utočištem.

Japanski jen je zabeležio rast prema evru, australijskom i novozelandskom dolaru usled spekulacija da će pojedinačni japanski investitori koji su nedavno kupovali liru po višem kursu biti prinuđeni da smanje gubitke i zatvore svoje pozicije.

Dolar je registrovao neznatno kretanje prema jenu i trgovao se na nivou od 108,89 jena, a istovremeno je ojačao prema britanskoj funti na 1,3833 USD.

Evro se blago spustio prema američkoj valuti na 1,1885 USD.

Pad apetita za rizikom izvršio je pritisak na australijski dolar, koji je pao na 0,7725 američkih dolara. Novozelandski dolar je takođe blago oslabio na 0,7153 američkih dolara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.