NavMenu

Najavljena rekonstrukcija vodoprivrednih objekata u Vlasotincu

Izvor: Južne vesti Ponedeljak, 22.03.2021. 09:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jtairat/shutterstock.com)Ilustracija
Velikih problema sa vodosnabdevanjem i poplavama bilo je u prethodnom periodu u vlasotinačkom kraju, pa ulaganje novca u hitnu rekonstrukciju brane i detaljnu rekonstrukciju vodozahvata, crpne stanice i cevovoda koji vodi do fabrike vode obećava zamenik predsednika Opštine Vladimir Kocić.

On je tokom skupštinskog zasedanja na kome je usvojen plan za zaštitu od poplava za vode drugog reda, rekao da je u toku izrada projekta hitnih sanacionih radova koji će zajedno finansirati opština i JP Srbijavode, koje je finansiralo i rekonstrukciju cevovoda odnešenog u poplavi u januaru i radove na delu oštećenog vodozahvata.

- Ljudi iz Instituta "Černi" su dali ponudu, očekujemo ugovaranje radova, da uradimo projekat i dobijemo dozvolu za rekonstrukciju brane jer se trenutno snabdevamo vodom za piće sa alternativnog vodozahvata. Čim se završi taj projekat, vrednost radova bi trebalo da bude oko 13 miliona, polovinu će finansiratio opština Vlasotince, a polovinu Srbijavode. U toku su i sanacioni radovi u MZ Stajkovce, naniže od mosta - rekao je Kocić.

Nakon tih hitnih sanacionih radova, kako je dodao, mora će da se radi detaljan projekat rekonstrukcije vodozahvata, cevovoda, crpne stanice i cevovoda koji vodi do fabrike vode.

Pucanje voda i čest nestanak vode, koja je nedeljama i nakon dolaska neispravna za piće, česta je pojava u Vlasotincu, a kako kaže zamenik predsednika, radni rok tih objekata je istekao i to je razlog za pucanje cevi.

- Radimo na tome da fabriku vode ozakonimo, ucrtamo u katastar jer ne možemo da radimo projekte za rekonstrukciju dok ne izvršimo ozakonjenje tog objekta. Krenuli smo i sa projektima prepacelacije i spajanja jer se fabrika vode nalazi na 36 parcela koje su do dan danas poljoprivredno, a ne građevinsko zemljište. Takođe, završava se projekat Mandžinog potoka, reke Šišavice i svih ostalih vodotokova drugog reda kako bismo sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima našli mogućnosti da finansiramo sve te projekte - rekao je zamenik predsednika.



Država ulaže u izgradnju kanalizacije

Dodaje da je sa Ministarsvom građevine dogovoreno je da u toku maja Vlasotince uđe u prvi krug projekta "Čista Srbija", u vezi sa izgradnjom fekalne kanalizacije u svim većim seoskim mesnim zajednicama, uz izgradnju jednog novog postojenja i uz rekonstrukciju dela postojeće kanalizacije.

To je oko 78 km kanalizacione mreže. Imamo spremno 70% tih projekata, a izradu ostalih 30% će ministarstvo da finansira i nadam se da ćemo moći u ovoj godini krenemo sa gradnjom te kanalizacije - objašnjava Kocić.

Podsetimo, rekonstrukcija i izgradnja nove kanalizacione mreže najavljena je i u Bujanovcu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.