NavMenu

Finska najsrećnija zemlja na svetu, Srbija na 48. mestu

Izvor: swot.ba Nedelja, 21.03.2021. 14:27
Komentari
Podeli

(Foto: Surkov Vladimir/shutterstock.com)
Finska je, uprkos pandemiji korona virusa, odbranila titulu najsrećnije države na svetu i zauzima prvo mesto UN-ove liste četvrtu godinu zaredom, dok se Srbija nalazi na 48. mestu među 149 zemalja, objavljeno je u uoči Svetskog dana sreće 20. marta.

Za autore to nije "nikakvo iznenađenje" i ističu da je Finska "uvek bila vrlo visoko plasirana na osnovu mera međusobnog poverenja koje su pomogle da se zaštite životi i egzistencije u vreme pandemije", prenosi portal SEEbiz.

Finsku vodi premijerka Sanna Marin i ta je zemlja jedna od 23 država obuhvaćenih istraživanjem kojima upravlja žena. Finci su "nastojali uskladiti politiku sa opštim osjećajem blagostanja", navode autori.

Lestvica sreće zasniva se na statističkim podacima Galupovog istraživanja o tome koliko se sami građani osećaju srećnima.

Indeks sreće zasniva se na faktorima kao što su BDP po glavi stanovnika, očekivani životni vek građana, slobode, percepcija korupcije u vladi i privrednim subjektima.

Kao i obično vrh liste zauzimaju zemlje evropskog severa, pa Finsku slede Danska, Švajcarska, Island, Holandija, Norveška, Švedska, Luksemburg, te Novi Zeland izvan Evrope, a na 10. mestu je Austrija.

Hrvatska je zauzela 60. mesto sa ocjenom 5.882, a u njenom susedstvu među zemljama bivše Jugoslavije slabije su kotirane Bosna i Hercegovina na 64. mestu, Crna Gora na 72. te Severna Makedonija na 94. mestu. Daleko bolje su rangirane Slovenija na 29. mestu i Srbija na 48. mestu.

Sjedinjene Američke Države svrstane su na 20. mesto, Rusija je na 77, Kina 85, a Indija na 140. mestu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.07.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Pokrenut projekat "Rekonstrukcija srednjevekovnog grada u Kruševcu" - Uskoro izrada dokumentacije za obnovu Lazarevog grada

Evropska unija je preko EU PRO Plus programa obezbedila više od 9,6 mil EUR za realizaciju 18 projekata koji će doprineti boljem životu stanovništa u 30 lokalnih samouprava, koje su prethodno razvile teritorijalne strategije. Ovi projekti će aktivirati potencijale i resurse 11 teritorija, pomoći u rešavanju zajedničkih problema i promovisati zajednički rad većih gradova i manjih opština, uz aktivno učešće civilnog i poslovnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.