NavMenu

Užičanima grad omogućio niže cene za priključak na gas

Izvor: eKapija Nedelja, 21.03.2021. 13:37
Komentari
Podeli
(Foto: Authentic travel/shutterstock.com)
Povećanje stepena energetske efikasnosti individualnih stambenih objekata i smanjenje aerozagađenja su među glavnim prioritetima u ovoj godini, kaže gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Ona podseća, da je iz budžeta grada Užica za 2021. godinu izdvojeno 45 miliona dinara za mere energetske efikasnosti, koje se pre svega odnose na zamenu stolarije, nabavku kotlova na pelet i gas i na izradu spoljašne izolacije, ali i da se očekuju i dodatna sredstva iz Ministarstva rudarstva i energetike.

- Za nabavku kotlova na gas i pelet Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo je 14 miliona dinara, kao i 4 miliona dinara za gasni generator vrtića Bambi. Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo je i 96 miliona dinara za sanaciju klizišta na Regionalnoj deponiji Duboko, tako da ukupna sredstva transferisana od strane ovog ministarstva za sedam meseci iznose blizu milion evra - kaže gradonačelnica i dodaje da se sa istim ciljem u akciju za čistiji grad uključilo i Akcionarsko društvo Užice gas.

- Užičani će imati mogućnost da se po ceni, koja nikada nije bila niža, priključe na gasovodnu mrežu. Za ovu godinu ta cena biće 450 EUR bez pdv-a, a moći će da se plati na 24 mesečne rate. Građani koji su prošle godine podneli zahtev za priključak na gas, moći će da se priključe pod istim uslovima, samo što će oni priključak plaćati na 12 mesečnih rata. Akcija počinje 1. aprila, a početkom istog meseca očekuje se i konkurs za mere energetske efikasnosti - objasnila je ona.


Još jedna od mera koja ima za cilj smanjenje aerozagađenja je pošumljavanje i formiranje novih zelenih površina u gradu. Dosta toga urađeno je tokom protekle godine, a uz podršku resornog ministarstva stižu i nove sadnice:

- Uz pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine nastavljamo sa pošumljavanjem nešto preko 2 ha, na pet parcela na Pori, Ibiševom guvnu, u Krčagovu i u Omladinskoj ulici. Dobijamo 5.150 novih sadnica, što uz 9 već pošumljenih hektara iz 2019. godine i 5 hektara iz 2020. godine znatno povećava naš zeleni fond - ističe Ivan Stanisavljević član gradskog veća.

Nastavljaju se i aktivnosti na obezbeđivanju neophodnih sredstava za izgradnju nove kotlarnice na gas, koja će zameniti jedinu preostalu gradsku kotlarnicu na mazut, čime će se takođe znatno smanjiti koncetracija štetnih materija u vazduhu u samom centru grada, saopštile su gradske vlasti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.