NavMenu

SC Sajmište u Novom Sadu dobija nove sadržaje - U planu akva park, teren za mini golf, klizalište, velnes i spa centar

Izvor: eKapija Petak, 19.03.2021. 12:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Poznyakov/shutterstock.com)Ilustracija
Sportski centar Sajmište u Novom Sadu mogao bi u narednom periodu da dobije nove sadržaje - akva park, teren za mini golf, klizalište, nove sportske terene, ali i manji velnes i spa centar. Planom generalne regulacije dela SC Sajmište u Novom Sadu, obuhvaćeno je područje južno od Ulice Novosadskog sajma, ukupne površine 3,53 ha.

Prostor je namenjen za sportski centar u okviru koga se planiraju otvoreni i zatvoreni sportski objekti i tereni sa pratećim sadržajima u funkciji sporta, poslovni i ugostiteljski sadržaji.

U okviru dela Sportskog centra Sajmište izdvajaju se tri celine: zona sporta i rekreacije, zona sportskih terena i zona tehničkog bloka sa pristupom i parkinzima.


Zona sporta i rekreacije

Ova zona obuhvata najveći deo prostora sportskog centra. Za objekat otvorenog olimpijskog bazena moguće je novo tehničko rešenje - nadkrivanje sa mogućnošću potpunog otvaranja - koje će omogućiti njegovo korišćenje tokom cele godine.

Planira se nadogradnja objekta namenjenog administrativnim i tehničkim prostorima spratnosti do P+1. U okviru ovih objekata pored postojećih sadržaja planiraju se i prostorije namenjene ugostiteljskim, komercijalnim i uslužnim delatnostima vezanim za sport i manji velnes i spa centar.

Sa južne strane postojećih objekata, planira se povezivanje toplom vezom sa bazenom za plivanje (olimpijskim) ukoliko se izvede natkrivanje bazena.

U ovoj zoni na slobodnim površinama južno od prostora namenjenog za sunčanje, planira se uvođenje novih rekreativnih sadržaja, kao što su bazen sa vodenim atrakcijama (mini akva park) namenjenih deci, dečije igralište, teren za mini golf, otvoreni košarkaški teren, stolovi za stoni tenis, dve teretane na otvorenom i sl.

Planiraju se dva bazena sa vodenim atrakcijama - akva parkovima. Vodene atrakcije obuhvataju raznovrsne vodene topove, prskalice, tobogane, cevi, nadstrešnice, mostiće, stepenice, maštovite platoe, figure i sl. Ovi elementi se postavljaju na podlogu, u plitak bazen sa vodom, a raspoređeni su tako da ne ometaju međusobno korišćenje.

U okviru dečijih igrališta moguće je postavljanje peščanika, mreže za igru dece, fitnes mobilijara, klupa za odmor, kao i postavljanje platoa za igru dece sa ljuljaškama, klackalicama i drugim mobilijarom. Mobilijar izvesti u savremenim materijalima, prilagođenim igri dece, postavljen na gumenu ili neku drugu adekvatnu podlogu. Oko igrališta izvesti livadski travnjak, namenjen za igru i rekreaciju dece, i predvideti odgovarajuću rasvetu.

Planira se postavljanje jednog terena za mini golf u zapadnom delu površine namenjene sportu i rekreaciji. Igralište za mini golf se sastoji od kratkih terena kompoziciono različito rešenih, poređani jedno iza drugog ili pored drugog sa raznim maštovitim preprekama i rupom na kraju igrališta za golf lopticu. Širina pojedinačnih terena je 0,8−0,9 m pravi delovi, a kružni deo sa repom 1,8−2 m. Teren može biti brdovit, ravan ili kombinovan.

Oko planiranih sportskih i rekreativnih terena i objekata planiraju se i objekti namenjeni pratećim sadržajima kao što su prizemni ugostiteljski paviljoni (mini kafe-restorani, poslastičarnice), biletarnice i paviljoni za iznajmljivanje opreme sportsko-rekreativnih sadržaja. Planiraju se prizemni objekti od lakih materijala pretežno transparentne konstrukcije


Zona sportskih terena

U okviru sportskog centra u severnom delu prostora, prema Ulici Novosadskog sajma planira se zatvoreni objekat sa više sportskih i rekreativnih terena i pratećih sadržaja, spratnosti VP, sa novim tehničkim rešenjem nadkrivanja.

U okviru postojećeg objekta sa terenima za mali fudbal i košarku sa pratećim sadržajima planira se dogradnja još jednog univerzalnog sportskog terena. Kao alternativa ovom rešenju planira se obnova terena za klizanje i hokej na ledu sa potrebnim pratećim prostorijama (svlačionice, toaleti, i sl.).

Plan namene površina (Foto: JP Urbanizam Novi Sad)Plan namene površina
Zona tehničkog bloka sa pristupom i parkinzima

U ovoj zoni kompleks sportskog centra porširuje se na uređenu slobodnu površinu koja se nalazi uz severozapadnu granicu kompleksa sportskog centra (ugao Hajduk Veljkove i Novosadskog sajma). Sa severne strane sportskog centra uz Ulicu Novosadskog sajma u okviru ove zone planira se službeni ulaz sa pristupnom saobraćajnicom i parkinzima sa ograničenim režimom korišćenja (za zaposlene).

Planira se zadržavanje poslovno-tehničkog objekta namenjenog tehničkom bloku, spratnosti VP, čija je rekonstrukcija ili zamena moguća u slučaju potrebe uvođenja novih sadržaja, i povećanog broja korisnika.


Zelenilo

Obavezno je formiranje zaštitnog pojasa (zeleni linearni potezi visoke listopadne i četinarske vegetacije) duž celog kompleksa, a sa ciljem razdvajanja namene sportskog centra i okolnih namena. Zeleni zaštitni pojas treba da je formiran u pejzažnom stilu u kombinaciji vegetacije različite spratnosti. Ovako formirano zelenilo umnogome umanjuje udare vetra i insolaciju sportskih površina.

U sportskom centru, pod zelenilom treba da bude oko 50% površine

Sportski centar Sajmište je počeo da se razvija 1965. godine, izvođenjem sportskih terena na otvorenom, dok je južni deo sportskog centra formiran sedamdesetih godina prošlog veka. Centar posluje u sklopu Javnog preduzeća Sportski i poslovni centar Vojvodina, kao poseban sportski objekat.

Plan kompleksa bazena je na javnom uvidu do 7. aprila 2021. godine.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.