NavMenu

U planu rekonstrukcija zaječarske fabrike vode

Izvor: eKapija Petak, 19.03.2021. 09:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nomad_Soul/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede spremno je da uloži novac u rekonstrukciju zaječarske fabrike vode, rekao je ministar Branislav Nedimović prilikom posete tom gradu. Vlada Srbije će kroz projekat Srbija 20-25 ovde raditi i na prećišćavanju otpadnih voda i na izgradnji kanalizacionih sistema, navodi se na gradskom sajtu.

- U razgovoru sa gradonačelnikom Zaječara i direktorom preduzeća koje je nadležno za poslove vodosnadbevanja, ima nekoliko pravaca u kojima želimo da se ovo razvija, a to je potpuna automatizacija i remont čitave fabrike za proizvodnju vode, jer je ovo urađeno pre 30-ak i više godina. Tada su to bile najsavremenije fabrike, međutim, svako vreme ima svoje breme, to je oprema iz 1980. godine i sada je zrelo za ozbiljan remont - rekao je resorni ministar obilazeći fabriku.

Postoje savremeni sistemi koji su počeli polako da se uvode i u zaječarski Vodovod, ali se na njihovoj modernizaciji mora još mnogo uraditi.

- Ovo je 21. vek. Ovo Grliško jezero je toliko važan resusrs, koji sa jedne strane omogućava pitku vodu za stanovnike Zaječara, a sa druge strane je zaštita od problema sa kojim se u poslednjih 10 godina susrećemo u velikom obimu. Postoji predlog za ulaganje u Grliško jezero i njegovo potpuno odmuljavanje, ono što je Tito napravio, mi moramo da održavamo - kazao je Nedimović prilikom obilaska Grliškog jezera i dodao:

- Jako je bitno da uložimo sva sredstva, da ne bude nivo jezera na nekim mestima tri, četiri metra, umesto 18 metara, onda sami sebi skačemo u stomak i to je ozbiljna inevesticija od nekoliko miliona evra i Ministartsvo poljoprivrede je spremno ovakvu stvar da podrži, kao i u delu sufinansiranja u vezi sa remontom kompletnog vodovoda Fabrike vode u Zaječaru.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je podsetio koliko je značajno da se sačuva ovaj resurs.

- Ovakav resurs malo ko ima, gde nemamo mnogo problema, imamo problema u sistemu distribucije zato što menjamo te stare azbestne cevi poluetilenskim - rekao je Ničić i podsetio da je Grad Zaječar dobio veću pomoć države za zamenu 56 kilometara azbestnih cevi i kako bi se proširila zona Istok, od Šipikova i Velikog Jasenovca prema Brusniku, Klenovcu i svim ovim selima.

- Vidim da je ministar raspoložen da nam pomogne da rekonstruišemo Fabriku vode, mi sami četiri miliona evra ne možemo da odvojimo, ali možemo pola pola. Resurs 21. veka je voda, zdrava, pijaća voda, borba će se voditi za zdravu, pijaću vodu, a ne za naftu. Mi imamo rezervni resurs, to je naša Tupižnica koja može da isporuči nekih 800 litara u sekundi - rekao je Ničić.

Grad Zaječar sada troši petinu kapaciteta Grliškog jezera, ali važna je, kako navodi Ničić, rezerva za budućnost, da Zaječar ima još zdraviju i kvalitetniju pijaću vodu, gde je samo potrebno dodati hlor i ništa više.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.