Izvor: eKapija | Petak, 19.03.2021.| 08:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

16. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture - BINA od 22. aprila do 20. maja

(Foto: BINA)
Šesnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture - BINA biće održano od 22. aprila do 20. maja 2021. u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda.

Kako je navedeno u saopštenju, u fokusu ovogodišnjeg BINA programa je Beogradska škola stanovanja, koja svojom širinom obuhvata brojne podteme (urbanistička rešenja, stambene sklopove, javne prostore, zelene površine, saobraćajna rešenja i komunikaciju, prateće funkcije, organizaciju stana, konstruktivne sklopove, materijalizaciju, detalje...) bliske kako stručnjacima, tako i najširoj publici i neposrednim korisnicima tj. stanarima.

BINA se ove godine realizuje kroz četiri programske celine, a namera organizatora je da se kroz niz programskih formata - izložbi, predavanja, pratećih programa i tematskih šetnji, predstave kvalitetna ostvarenja koja su realizovana u oblasti arhitekture, sa posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i na doprinos i domete koji su domaći arhitekti postigli u sferi savremenog stanovanja. Svi programi BINE su besplatni.

BINA fokus je centralna programska celina, u okviru koje će u Likovnoj Galeriji Kulturnog centra Beograda biti otvorena studijska izložba "Beogradska škola stanovanja od kraja 1950. do sredine 1980. - Kompleksnost ideja" autorke Tanje Damljanović Konli i saradnice Dragane Mecanov.

Nakon Bogdana Bogdanovića, Nikole Dobrovića, Ivana Antića, Aleksandra Stjepanovića, 2021. godina biće u znaku postignuća naših stručnjaka u oblasti planiranja i projektovanja stambenih zona koji su kvalitetom svojih realizacija izborili status da budu međunarodno prepoznati kao Beogradska škola stanovanja.

U okviru BINA fokus segmenta, biće održano i više pratećih programa poput predavanja "Beogradska škola stanovanja" Đorđa Alfirevića, promocije, razgovora povodom izlaska iz štampe reprint izdanja časopisa "Arhitektura urbanizam", br. 74-77, okruglih stolova "Kolektivno stanovanje druge polovine 20. veka – iskustva istočne Evrope" i "Savremeno stanovanje - na tragu Beogradske škole stanovanja", kao i tematske šetnje, autorska vođenja kroz izložbu, kreativne radionice za decu i srednjoškolce... Ovaj segment programa se realizuje u saradnji sa: Do.ko.mo.mo Srbija i Institutom za arhitekturu i urbanizam Srbije/IAUS.

I ove godine kao i prethodnih, BINA izložbe čine okosnicu drugog segmenta manifestacije. Pored gore pomenute "Beogradska škola stanovanja", biće ih otvoreno još pet.

Izložba "Cerak_40 godina posle" autorke i kustoskinje Milenije Marušić biće postavljena u izlogu Kulturnog centra Beograda, na Trgu republike. Godine 2019. naselje Cerak-Vinogradi je dobilo status zaštićenog kulturnog dobra, što je jedinstven slučaj u ovom delu Evrope. Iste godine dokumentacija o ovom naselju uvrštena je u zbirku savremene arhitekture Muzeja MOMA u Njujorku. Izložba se realizuje u saradnji sa IAUS.

Izložba "Arhitektonski i urbanistički konkursi i arhitektonske nagrade 2020-21" u organizaciji Društva arhitekata Beograda biće otvorena u Kulturnom centru Beograda, dok će aktuelni radovi mladih arhitektonskih studija MAIN Architects i STUDIO OBE (Beograd) biti predstavljeni u okviru izložbe "Ponesi svoj projekat" u BINA paviljonu, na Grafičkom odseku Fakulteta Likovnih umetnosti.

Izložba pod nazivom "Enough is enough" BETA bijenala iz Temišvara, koja će biti otvorena u Galeriji Kolektiv, predstaviće niz lokalnih i međunarodnih projekata koji su rekli "što je dosta, dosta je". Ne čekajući na odluke "odozgo" oni su odlučili da kroz svoje radove iskažu svoj odgovoran odnos u odnosu na našu planetu, na naše okruženje, ekonomiju i društvo u celini. Nagrađeni svetski radovi su selektovani prema kategorijama: Arhitektura, Dizajn enterijera, Grad i pejzaž i Efemerne intervencije, a kustosi izložbe su Anka Sioarec, Brinduša Tudor i Ilka Rubi.

Izložba "Arhitektonska nagrada Piranezi", predstaviće u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu, Piranske dane arhitekture (Slovenija), i nacionalne selekcije najboljih realizovanih radova nastalih u poslednje dve godine u 10 zemalja srednje Evrope. U okviru pratećih programa izložbi biće organizovani brojni razgovori sa autorima i autorska vođenja kroz izložbe.

BINA je manifestacija koja za cilj ima i edukaciju najšire javnosti, i nameru da doprinese razumevanju, čuvanju, stvaranju i unapređenju kvalitetnijeg urbanog prostora. Imajući to u vidu, važan segment manifestacije čine BINA edukativni programi.

Kao i prethodnih godina, u toku trajanja BINE na programu će biti edukativne radionice za najmlađe, srednjoškolce, studente i sve zainteresovane građane, koje će biti organizovane u saradnji sa prof. Aleksandrom Stupar i Predragom Jovanovićem (Arhitektonski fakultet, Univerziteta u Beogradu) i Centrom za promociju nauke.

Takođe, u okviru edukativnog segmenta BINE, na programu će biti i predavanja "Savremena arhitektura" i "Žene u arhitekturi" predavača Milene Zindović, i tradicionalni seminar "Arhitekti, projektanti, praktičari", važan zbog povezivanja prakse i profesionalnih kompanija. U okviru ovog segmenta biće organizovano i predstavljanje projekata mladih arhitektata i filmski program.

BINA šetnje, besplatne tematske šetnje kroz arhitekturu grada, čine poseban segment i namenjene su najširoj publici. Organizuju se u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, udruženjem Do.co.mo.mo Srbija, JKP-om Gradsko zelenilo, JKP-om Pogrebne usluge, Društvom arhitekata Beograda, Ženskim arhitektonskim društvom (ŽAD). Pored tradicionalnih šetnji kroz arhitekturu Beograda i ove godine planiran je i arhitektonski izlet u Suboticu.

BINA u 2021. godini obeležava 16 godina svog postojanja, tokom kojih je od inicijative grupe entuzijasta izrasla u relevantnu međunarodnu manifestaciju sa širokim spektrom institucionalnih i pojedinačnih partnera, navedeno je u saopštenju. Nizom raznovrsnih stručnih, ali i popularnih programa iz oblasti arhitekture i umetnosti, više od deceniju i po BINA obogaćuje kulturni život Beograda i Srbije. Tokom mesec dana trajanja festivala, BINA producira i nove programe iz oblasti arhitekture u najširem smislu i domaćin je brojnim međunarodnim programima. U periodu između dva festivala BINA programi gostuju u zemlji i regionu, dodaje se.

BINA se održava uz pokroviteljstvo Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja RS i Inženjerske komore Srbije, a uz podršku brojnih partnera i prijatelja manifestacije.

Više informacija: www.bina.rs
Firme:
SAS - DAB Beograd
Kulturni centar Beograda
Inženjerska komora Srbije
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
Gradski sekretarijat za kulturu Beograd
Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda
Centar za promociju nauke
JKP Zelenilo Beograd
JKP Pogrebne usluge Beograd
ŽENSKO ARHITEKTONSKO DRUŠTVO
Arhitektonski fakultet Beograd
Fakultet likovnih umetnosti-FLU Beograd
INSTITUT ZA ARHITEKTURU I URBANIZAM
Tagovi:
IAUS
MAIN Architects
STUDIO OBE
Galerija Kolektiv
Tanja Damljanović Konli
Dragana Mecanov
Bogdan Bogdanović
Nikola Dobrović
Ivan Antić
Aleksandar Stjepanović
Đorđe Alfirević
Milenija Marušić
Anka Sioarec
Brinduša Tudor
Ilka Rubi
Aleksandar Stupar
Predrag Jovanović
Milena Zindović
Beogradska internacionalna nedelja arhitekture
BINA
16 BINA
BINA 2021
Beogradska škola stanovanja
urbanistička rešenja
stambeni sklopovi
javni prostori
zelene površine
saobraćajna rešenja i komunikacija
organizacija stana
konstruktivni sklopovi
materijalizacija
izložbe
predavanja
prateći program
tematske šetnje
BINA fokus
Beogradska škola stanovanja od kraja 1950 do sredine 1980 Kompleksnost ideja
planiranje stambenih zona
projektovanje stambenih zona
časopis Arhitektura urbanizam
Kolektivno stanovanje druge polovine 20 veka iskustva istočne Evrope
Savremeno stanovanje na tragu Beogradske škole stanovanja
BINA izložbe
Cerak 40 godina posle
Cerak Vinogradi
Muzej MOMA Njujork
Arhitektonski i urbanistički konkursi i arhite
ne intervencije
Arhitektonska nagrada Piranezi
Piranski dani arhitekture
edukativne radionice
Savremena arhitektura
Žene u arhitekturi
Arhitekti projektanti praktičari
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE