NavMenu

RS dobija magistralni gasovod od Bijeljine do Novog Grada - Potpisan sporazum za investiciju vrednu 125 mil EUR

Izvor: RTRS Utorak, 16.03.2021. 19:14
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)Ilustracija
U Banjaluci je danas potpisan sporazum o izgradnji magistralnog gasovoda dužine 325 kilometara koji će ići trasom uz autoput od Bijeljine do Banjaluke, Prijedora i Novog Grada, a čija je procjenjena vrijednost oko 125 mil EUR.

Sporazum su potpisali direktor preduzeća Gas-Res Ljubo Glamočić i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, u prisustvu ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića.

Riječ je o gasovodu Nova istočna interkonekcija Republike Srpske/BiH i Srbije na pravcu granica Srbije/BiH – Bijeljina – Banjaluka – Prijedor – Novi Grad.

Đokić je rekao da je ovim sporazumom definisana saradnja koja će se u narednim godinama odvijati između kompanija Gas-Res i Srbijagas.

- Ove kompanije imaju zadatak da realizuju strateški plan koji je od posebnog i nacionalnog interesa za Republiku Srpsku, a to je izgradnja gasovoda kroz Republiku Srpsku, odnoso gasifikacija Srpske - istakao je Đokić.

On je rekao da će magistralni gasovod ići trasom uz autoput od Bijeljine do Banjaluke, Prijedora i Novog Grada.

- Ovaj gasovod će u velikoj mjeri doprinijeti bržem ekonomskom razvoju Republike Srpske, poboljšalju standarda i kvaliteta života koji će koristiti gas umjesto drugih energenata. Sa ovim projektom biće otvoreno novo razdoblje života građana i razvoja Srpske - istakao je Đokić.

On je podsjetio da se u realizaciji Strategije razvoja energetike Republike Srpske do 2035. godine, koja je ranije usvojena u parlamentu Republike Srpske, kao jedan segment nalazi gasifikacija Republike Srpske.

Đokić je rekao da su jedini gradovi u Republici Srpskoj koji su gasifikovani ili imaju izgrađenu gasnu infrastrukturu Zvornik i područje dijela grada Istočno Sarajevo, te sekundarna mreža na području grada Bijeljina, a u toku je izgradnja priključnog gasovoda od Šepka do Bijeljine.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da je ovaj gasovod razvojni projekat koji je važan za Republiku Srpsku i za Federaciju BiH.

On kaže da su za sada rezervisane količine na Balkanskom toku, odnosno na interkonektoru koji ide od bugarske do mađarske granice, i da potencijalno za Republiku Srpsku iznose 800 miliona metara kubnih.

- Mi ćemo aktivirati već ranije dogovorenu komisiju između Republike Srpske i Srbije, odnosno komisije između Gas Res i Srbijagasa koja bi trebala da riješi sva tehnička pitanja. Nakon toga će se krenuti u ekonomsku analizu koju će raditi Gas Res, te izradu idejnog, a zatim i glavnog projekta - rekao je Bajatović.

On je naveo da će ovaj gasovod biti u vlasništvu Republike Srpske, odnosno preduzeća Gas Res, ocijenivši da je ovaj projekat važan za razvoj Srpske i industrijskih zona.

- Suština ovog sporazuma je da dve kompanije udruže resurse i da što pre dođemo do tehničkih rešenja i projektovanja za ovaj gasovod, odnosno pomoć Srbijagasa preduzeću Gas Res - zaključio je Bajatović.

Direktor preduzeća Gas-Res Ljubo Glamočić rekao je novinarima da su se stekli uslovi da se krene u ozbiljnu realizaciju ovog projekta.

- Potpisivanjem sporazuma definisali smo prelaz interkonekcije magistralnog gasovoda Novo Selo kod Bijeljine. Trasa od rijeke Drine do Bijeljine je u dužini od 19 kilometara i taj gasovod bi se spojio sa postojećim gasovodom Šepak-Bijeljina - istakao je Glamočić.

On je rekao da je sporazumom definisano da Gas-Res i Srbijagas zajedno rade na projektu u smislu projektno-planske dokumentacije i studije ekonomske opravdanosti, te izradi projektne dokumentacije.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.