NavMenu

Dogovoreno osnivanje srpsko-rumunske privredne komore

Izvor: Tanjug Utorak, 16.03.2021. 17:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Edhar/shutterstock.com)Ilustracija
Na sastanku ministarke privrede Anđelke Atanasković i ambasadorke Rumunije u Srbiji Silvije Davidoju dogovoreno je osnivanje mešovite srpsko-rumunske privredne komore, koja bi okupljala privredne subjekte iz svih krajeva obe zemlje.

Dve zvaničnice su razgovarale i o unapređenju sveukupne saradnje dveju zemalja, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Sagovornice su se saglasile da je bilateralna trgovinska saradnja dveju zemalja dobra i da spoljnotrgovinska razmena beleži rast, uprkos krizi izazvanoj korona virusom, koja je u 2020. godini dostigla obim od 1,82 mlrd EUR.

Ministarka Atansković se složila da se mogućnosti za ekonomsku saradnju između Rumunije i Srbije, odnosno poslovnu saradnju privrednika, predstave preko Parlamenata regionalnih privrednih komora, gde, kaže ima i lično iskustvo, s obzirom da je bila na čelu Parlamenta privrednika Rasinskog okruga Privredne komore Srbije (PKS).

- Osnivanje zajedničke privredne komore od velikog je značaja. Prostor za unapređenje saradnje postoji i u oblasti investicija. Ovo je samo početak, predstoji nam dalji rad na realizaciji tema od zajedničkog interesa - rekla je Atanasković, piše u saopštenju.

Ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju istakla je da ima još mnogo mogućnosti za unapređenje saradnje, kao i da je kriza pokazala da treba više da se oslanjamo na naš region i susede.

- Želja rumunske strane je da se ponovo pokrene rad Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju i da se nivo kopredsednika podigne na nivo ministara, a da bi kopredsednici mogli da budu iz neke od različitih oblasti, kao što su energetika, privreda, trgovina, turizam, saobraćaj. Zbog značaja saobraćajnih veza, u Srbiji postoji predstavnik luke Konstanca, jer je Srbija u protekloj godini imala najveći transport robe Dunavom - kazala je ambasadorka Davidoju.

Ona je podvukla da joj je drago što Srbija i Rumunija mogu da pokažu EU da postoji dobra saradnja u ovom delu Evrope.

Atanasković je zahvalila Rumuniji na principijelnom stavu povodom poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i na podršci Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.