NavMenu

Novi Airbus A330 uskoro u floti kompanije Air Serbia

Izvor: Aviatica Ponedeljak, 15.03.2021. 20:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eKapija)Ilustracija
Air Serbia nabavlja novi širokotrupni avion Airbus A330 koji će zameniti postojeći avion YU-ARA na letovima do Njujorka.

Air Serbia je u procesu nabavke novog širokotrupnog aviona Airbus A330-200 koji bi trebalo da od maja zameni postojeći avion istog modela koji se nalazi u njenoj floti.

Iako zvanično dolazak novog aviona u flotu nije potvrđen od strane Air Serbije ni Direktorata civilnog vazduhoplovstva koji mora da izda saglasnost na najam i potom da upiše ovaj avion u nacionalni registar letelica, potvrda najma je stigla iz Irske gde se avion nalazi na farbanju.

U javnost su dospele fotografije spotera koji su novi avion ulovili na aerodromu Šenon u Irskoj gde je ofarban u boje srpskog nacionalnog avio prevoznika. Tom prilikom je dobio i specijalnu kolornu šemu sa likom Nikole Tesle na repu.

Radi se o avionu koji je ranije bio u floti ruske kompanije Aeroflot i nosi registarsku oznaku VP-BLY. Avion je parkiran (van saobraćaja) od avgusta 2020. i star je malo više od 12 godina. Aeroflot je bio prvi operator koji je avion preuzeo direktno iz fabrike.

U srpskom registru avion će nositi oznaku YU-ARB i zameniće postojeći YU-ARA, koji se vraća vlasniku iz veoma nepovoljnog i skupog najma.

Novi avion će danas, u ponedeljak, 15. marta poleteti iz Irske ka vojnoj bazi Vendsreht u Holandiji gde će u naredne dve nedelje dobiti novu putničku kabinu prema standardima i željama srpskog prevoznika.

Nakon toga se očekuje njegov dolazak u Srbiju gde bi bila završena preregistracija kako bi mogao da bude uključen u redovan saobraćaj.

Avion će kao i njegov prethodnik (YU-ARA) biti korišćen za jedini dugolinijski let Air Serbije na liniji Beograd – Njujork (JFK), koja će od 22. marta biti pojačana na tri leta nedeljno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.