NavMenu

Najavljeno uvođenje markica u prodaju - Informacija za kupca o tome da li su određeni trgovac ili firma pouzdani

Izvor: RTV Ponedeljak, 15.03.2021. 15:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com/panpote)Ilustracija
Danas se obeležava Svetski dan prava potrošača. Organizacije koje se bave zaštitom njihovih prava poručuju da je samo informisan potrošač zaštićen potrošač. O ovoj temi, za Radio Novi Sad, govorio je predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović.

On kaže da se građani najviše žale na kvalitet obuće, odeće, mobilnih telefona i električnih uređaja.

Iako su potrošači jedna od najvećih ekonomskih grupa, njihova prava se najčešće krše i njihov glas se najmanje čuje. Procenat obaveštenih potrošača iz godine u godinu raste, ali i dalje se postavlja pitanje koliko su oni zaštićeni, kaže predsednik NOPS-a Goran Papović.

- I dalje se često nailazi na problem oko reklamacije oštećenog proizvoda. Kada u roku od dve godine od kupovine dođe do bilo kakvog kvara, potrošač ima pravo da robu zameni, a ne da ga prodavac šalje na servis - naglašava Papović.

Potrebno je, takođe, da se u zakon unesu određeni standardi, prema kojima su prodavci u obavezi da postupaju u interesu kupca.

Poslednjih godina došlo je do značajnog porasta prometa u elektronskoj trgovini, na šta je uticao veći broj trgovaca koji se bave internet prodajom. Međutim, značajan je broj onih koji ovakav vid poslovanja ne obavljaju u skladu sa zakonima.

Rast trgovaca koji posluju "na crno", posebno je primećen na društvenim mrežama, a prema rečima Gorana Papovića, tu oblast Zakon o elektronskoj trgovini još ne prepoznaje.

Papović je najavio uvođenje markica u prodaju, uključujući i internet prodaju, a to je NAPS - Nacionalna asocijacija proverene sigurne kupovine, koje treba da informišu kupca o tome da li je određeni trgovac ili firma pouzdan.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.