NavMenu

Raspisan tender za izgradnju saobraćajnih površina i prateće infrastrukture u bloku oko ulica Radnička i Maksima Gorkog u Novom Sadu

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 15.03.2021. 09:47
Komentari
Podeli
Radnička ulica (Foto: Google maps / screenshot)Radnička ulica
Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je tender za izgradnju saobraćajnih površina i prateće infrastrukture u bloku ograničenom ulicama Radničkom, Stevana Musića i Maksima Gorkog, a procenjena vrednost investicije je gotovo 21,7 miliona dinara, bez PDV-a.

Javnom nabavkom je inače obuhvaćena rekonstrukcija kolovoza, pešačkih staza i parkinga, te izgradnja kanalizacije, ali i postavljanje nove rasvete i odgovarajuće saobraćajne signalizacije. Odabrani izvođač će sve predviđene radove, po nacrtima Vojvodinaprojekta, morati da završi za šest meseci, odnosno 180 dana.

Blok ulica Maksima Gorkog, Stevana Musića i Radničke namenjen je višeporodičnom stanovanju. Većina objekata u tom delu grada izgrađena je sredinom prošlog veka i, kako je u tenderskoj dokumentaciji konstatovano, infrastruktura je u lošem stanju te je neophodno izgraditi novu. Odgovorni projektanti kao probleme navode odvođenje atmosferskih voda i nedostatak parking-mesta, i napominju da je unutar stambenog bloka, zbog visinskih razlika, formirana depresija u koju se slivaju atmosferske vode, a da pritom ne postoji sistem koji bi ih efikasno odvodio. Osim toga, problem predstavlja i nedostatak parking mesta koji su stanari, kako je navedeno, stihijski rešavali.

Neuređeno zemljište ispred garaža orijentisanih ka Ulici Stevana Musića znatno je niže od saobraćajnica, te je veći deo godine pod vodom, dok je betonska površina ispred garaža ka Maksima Gorkog 48a-51a gotovo uništena. Ispred objekata u Radničkoj 49-51 je asfaltni kolovoz na kome se zadržava voda (isprd ulaza 51), a u nastavku ulice prema trafo stanici je neuređen kolovoz i parking.

U tenderskoj dokumentaciji je objašnjeno da je kolovoz unutar bloka izgrađen od različitih materijala, te da je u lošem lošem stanju, ali je prilazna saobraćajnica iz Radničke ulice bez većih oštećenja. U produžetku prilazne saobraćajnice iz Radničke ulice, ispred brojeva 48a-c Maksima Gorkog, se nalazi plato/saobraćajnica od betona koji je takođe oštećen, a preko njega se iz bloka izlazi na ulicu Maksima Gorkog. Prilaz iz Ulice Stevana Musića je limenim garažama fizički odvojen od ostatka prostora, te je onemogućen motorni saobraćaj, s tim što je tuda moguće kretanje pešačka.
Projektom je predviđeno uređivanje prostora ispred garaža unutar bloka, te gradnja dodatnih parking-mesta, kod ulaza iz ulice Stevana Musića, kao i pešačkih staza. U bloku je projektovan kolovoz širine 3,5 do 5,5 metara, sa pešačkim stazama i upravnim i podužnim parkinzima, a odvodnjavanje će biti rešeno zatvorenim sistemom - preko slivnika. Osim novih instalacija, predviđeno i parterno uređivanje prostora, te postavljanje 18 novih stubova javne rasvete.

Ponude na tender Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije podnose se do 22. marta, a nakon toga će biti doneta odluka o dodeli ugovora ili pak obustavi postupka. Imajući u vidu sve rokov, uključujući i vreme za uvođenje odgovornog izvođača u posao, radovi bi mogli početi sredinom aprila.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Mali: U februaru rast BDP-a od 5,9%

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ekonomija Srbije "i dalje raste" i da je u februaru ostvaren rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 5,9%. Mali je za Prvu televiziju rekao da je takav rezultat "daleko iznad očekivanja". - Srbija nastavlja da raste dok je jedna Nemačka u recesiji a druge ekonomije mnogo sporije rastu. Potpuno kontrolišemo javni dug u odnosu na BDP i danas je na 48,5%. Trenutno imamo više od 400

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.